Fortetting = høydeskrekk

Symbol: Paret Hagen ble et symbol på fortettingens bakside. Foto: Magnus Franer-Erlingsen

Symbol: Paret Hagen ble et symbol på fortettingens bakside. Foto: Magnus Franer-Erlingsen

Fortetting krever ofte høyde. Det tar sol og utsikt.

DEL

Meninger– Neste gang skjer det noen andre, sa Grethe og Agnar Hagen for tre år siden.

De var da i ferd med å oppleve fortettingens bakside hjemme i Hvittingfossveien ovenfor Kleivbrottet.

Ekteparet hadde hatt sine bange anelser siden planer om utbygging av nabotomten begynte å versere i 2012. Nå så de at utsikten de hadde hatt utover Holmestrandfjorden og helt til Østfold delvis skulle erstattes av naboens vegg noen få meter unna. Utsikten de var så glad i, siden de flyttet inn i 2007, hadde de kjempet for siden byggeplanene startet, men nå var slaget tapt.

LES OGSÅ:

FAKTA: Fortetting i Hvittingfossveien 92

  • Grunneier i Hvittingfossveien 92 ønsker å rive to eksisterende bolighus og erstatte dem med 20 nye leiligheter i totalt fire bygg. Eiendommen er på 5,3 dekar.
  • Tre av byggene skal få tre etasjer og plasseres ut mot Hvittingfossveien. Det fjerde bygget skal erstatte det som i dag er lager / garasje ut mot Fagerliveien.
  • De opprinnelige planene møtte sterke naboprotester, og ble forkastet i førstegangsbehandling i november 2017. 30. mai ble imidlertid justerte planer enstemmig sendt ut på høring av Utvalget for regulering og kommunalteknikk.
  • Planene ble sluttbehandlet politisk i november og desember 2018.

De hadde først og fremst vært uenige i byggets høyde, ikke at de skulle få naboer tettere på.

Etter paret Hagen har det vært flere saker med lignende problematikk, akkurat som de forutså for drøye tre år siden.

I tirsdagens avis argumenterte Terje Svanevik omtrent med det samme i utbyggingssaken i Hvittingfossveien 92. Med minst 16 nye naboer som kommer tett på, byggenes utforming og høyder og tap av «luft», lys og sol. Som Hagen føler Svanevik seg bygget inne.

Nettopp å bli «bygget inne» omtalte utvalgsleder for regulering og kommunalteknikk, Erik Grimsrud (H) i 2015, som prisen noen må betale for fortetting.

LES OGSÅ: Hans Hilding Hønsvall (KrF): – RPBA er ingen diagnose 

Han sa videre at balansegangen mellom fortetting og for eksempel nedbygging av matjord, mange ganger er vanskelig, men at utsikt som argument alene ikke kan være nok.

LES OGSÅ: Strategi for fortetting er en viktig jobb i 18 

Ap ved Jan Morgan Gregersen argumenterte i Hagen-saken for at man burde se en gang til på muligheten for å redusere høyden på ett av byggene, men ble ikke hørt av flertallet.

Artikkeltags