Forebygger din sløvhet

Mange ser ned: Og kan glemme alle trafikkfarenerundt seg. Foto: Pål Nordby

Mange ser ned: Og kan glemme alle trafikkfarenerundt seg. Foto: Pål Nordby

Artikkelen er over 1 år gammel

Å ha fokus på skjermen og tankene et helt annet sted kan bli fatalt. I Tel Aviv tenkes det nytt.

DEL

Meninger– Barna må lære seg at de alltid skal stanse helt opp før de krysser veien. De må se seg godt om både til høyre og venstre, lytte etter biler og vurdere om det er klart lenge nok til at veien kan krysses trygt. De må gå rett over veien for da oppholder de seg kortere tid i kjørebanen enn om de går på skrå». Slik heter det i Trygg Trafikk sin «oppskrift» på sikker kryssing. Men nå prøves det ut en annen variant for å forebygge ulykker med myke trafikanter involvert.

LES OGSÅ: Buskerud fylke dropper Vestfold-alternativene: Mulvika er trolig reddet 

Et forsøk er satt i gang i Tel Aviv, der LED-striper av rødt eller grønt lys ved fotgjengeroverganger skal hindre påkjørseler av fotgjengere, som går med nesa ned i mobiltelefonen uten å se seg hverken til høyre eller venstre. Fullstendig oppslukt av det som vises på skjermen enser de ikke trafikken eller trafikkfarlige situasjoner. Derfor er det på tide å prøve ut ny teknologi for kjente trafikkfarer.

– Vi kan ikke tvinge folk til å løfte blikket, vi må heller finne andre måter å fange oppmerksomheten på, sier Tomer Dror, som er sjef for veimyndighetene i den israelske hovedstaden.

LES OGSÅ: Nå skal det bli tryggere her 

Statitstikken til Trygg Trafikk viser at det i 2016 døde nær 30 myke trafikanter i trafikken. Snittet for de siste fem årene viser det samme. Nærmere 200 myke trafikanter har blitt hardt skadd samme periode. – I trafikken har du ikke som fotgjenger noe karosseri som beskytter deg i et sammenstøt. Du har kun din egen kropp. I et møte med en bil er det du som gående som taper, og det er uavhengig av hvem som har retten på sin side. Derfor er det viktig at du tar gode og trygge valg når du skal krysse et fotgjengerfelt, heter det.

LES OGSÅ: To flere døde i trafikken i 2018 

Kan LED-lys være en løsning mot sløvhet og uoppmerksomhet også her hjemme?

Artikkeltags