Gå til sidens hovedinnhold

Flyvende hollender på vei?

Artikkelen er over 2 år gammel

I løpet av kort tid blir det tatt en avgjørelse.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hollænderseilasen til Holmestrand i august 2019? 50-års jubileum for seilasen i 2020. Det svinger av slike tanker. Byen ved fjellet har kapasiteten som Son på andre siden av fjorden sliter med. Og alt det andre som kreves kan det legges til rette for. Ja, så hvorfor ikke!

At Holmestrand har god flyt og fønvind i seilene, gjør at flere tør å tenke stort, og flere ønsker å få til enda mer. Initiativet Hans Narverud har tatt er godt, og realistisk. Kanskje er det akkurat nå det må skje. Og for en by med masse spennende historie fra seilskutetida, hadde det vært perfekt med en skikkelig regatta hvert år.

LES OGSÅ: Norges nest største regatta kan komme til Holmestrand 

– Det hadde den flotte havna vår fortjent, sier Narverud, som ser for seg store positive ringer i vannet med Norges nest største regatta i vår havn. Og Holmestrand er en god kandidat. Byen har over tid vist seg å være god til å arrangere stort.

Arrangementer som krever logistikk og som roper etter den øvelsen det er å få mange biter til å passe sammen og fungere, er som skapt for byen. Holmestrand har også dedikerte ildsjeler og ledelse, som kan dra de tunge lassene. Det har vist seg når det trengs. Kulturfestivalen i juni, april-maraton, oktober-festival og et kronprinspar på besøk i september. Nå kan byen få sin store august-helg. For fulle seil, noe som vil lage uante store ringer i vannet.

«som vil lage uante store ringer i vannet»

Eksemplene er mange. Ikke minst viste byen seg fra sin mest entusiastiske side, da det siste toget dro, og det første kom. Attpåtil med statsministeren ved spakene. Rett inn på perrongen der en fersk verdensrekord i pepperkaketog ventet. Sånt noe blir lagt merke til.

Men seilregatta er noe annet, samtidig som det er det samme. Samarbeidspartene står klare til å ta det rent konkurransetekniske. Med ivrige og aktive seilere og arrangører i vår egen seilforening, er det havnemessige ivaretatt.

LES OGSÅ: Jan-Ivar Meldre, klubbmester i seiling 

Men det er som Narverud sier på tide å utnytte havna og den maritime siden av Holmestrand til noe som vil sette byen ytterligere på kartet, eller bokstavelig talt på draftet. Da kan vi ikke bare ha regatta, men en lørdag der det syder og koker av maritime aktiviteter, konkurranser, utstillinger, sang, musikk, mat og drikke, og en folkefest må folk også ha.

Det er mye å spille på som gammel seilskutehavn i «hollendertiden». Kanskje er en flyvende hollender på vei. Kan eventyret og operaen ved samme navn inspirere? Mulighetene er mange, og sjansen bør gripes hvis den kommer. Seilasen er et varemerke i seg selv. Effekten av å koble seg på blir stor.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.