Fattigdomsproblemet fortsetter, også etter at julelysene er slukket

Fattigkassa: I andre land er det ofte en poor-box i kirkene, der et bidrag kan ytes. Foto: Pål Nordby

Fattigkassa: I andre land er det ofte en poor-box i kirkene, der et bidrag kan ytes. Foto: Pål Nordby

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Mens lag, foreninger, stiftelser, organisasjoner og enkeltpersoner bidrar til fokus på skjevhetene rundt jul, har de som kan gjøre noe med ubalansen gjerne temaet langt framme annethvert år – i valgkampen.

DEL

MeningerÅrets heftigste pengegalopp er bak oss. Fortsatt ulmer og ryker det av kredittkortene, som har gått varme siden tidlig i desember. Ifølge tallene til Virke og andre som teller penger, setter vi ny rekord hvert eneste år.

Samtidig rapporteres det om lengre køer enn noen gang utenfor Fattighuset, herberger, Frelsesarmeens stoppunkter og hos møtestedene til Kirkens Bymisjon.

LES OGSÅ: Det blir nok en form for jul her også: Med gaver som varmer 

Det handler altså ikke bare om å handle gaver, spise seg mer enn mett og feire over evne. For mange handler det om å komme gjennom jula på et anstendig vis. Uten at det går alt for mye utover egen verdighet, barn og familie.

I takt med kjøperekordene, setter vi også årlige rekorder i sosial ulikhet. Forskjellene øker, og det i et tempo som ikke er en velferdsstat verdig. Et av problemene er at problemet forsvinner ut av syne store deler av året, selv om problemet er like stort etter jul, og hele året, for dem det gjelder. Fattigdommen blir veldig synlig rundt jul, mot kontrasten av all vellykkethet, men den er der hver dag, hver uke, hele året rundt.

LES OGSÅ: Lisbeth, Brita og Marny ga en julehåndsrekning til hele 70 lokale husstander 

Mens lag, foreninger, stiftelser, organisasjoner og enkeltpersoner bidrar til fokus på skjevhetene rundt jul, har de som kan gjøre noe med ubalansen gjerne temaet langt framme annethvert år. I valgkampen. Ellers er det ganske stille.

Dem det gjelder er ikke av de som roper høyest. Skammen og ydmykelsen er for stor, og all tiden må brukes til å greie seg så godt man bare kan.

Kampen for tilværelsen fortsetter, også etter at julelysene har sluknet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags