«Søta bror» jubler igjen

Harryhandel: Det var ikke få kilo av dette stoffet som havnet i norske godteskåler i påsken. Arkivfoto

Harryhandel: Det var ikke få kilo av dette stoffet som havnet i norske godteskåler i påsken. Arkivfoto

Med høy sukkeravgift og gunstig kronekurs drar kundene østover.

DEL

MeningerDet er ikke nok med at årets budsjettgave fra regjeringen til våre naboer i øst kom særs godt med for dem som ønsker en økning i grensehandelen. Nå hjelper også kronekursen godt til for alle som lurer på om en «harrytur» kan være lønnsomt.

At svenskene kun får drøye 93 kroner på en norsk hundrelapp bidro til langt lengre kø på Systembolaget og Ica, enn det vi så i påskefjellet.

Og svenskene kan juble over nok en rekordhandel med nordmenn i hovedrollen bak stappfulle handlekurver langs hele grensen.

LES OGSÅ: Åpnet ny butikk

Det var etter krigen i 1945 at svenskene fikk sitt alias «søta bror». Med okkupasjon i Norge og matmangel mange steder, mens Sverige hadde en viss forsyning av matvarer, blant annet det populære sukkeret.

Etter at freden var et faktum var det en del svensker som satte opp små boder ved riksgrensen og solgte sukker og mat til nordmennene, derav navnet.

Siden den gangen har grensehandelen gått i bølger, nå er det en ny tsunami på vei, og vi taper milliarder i handel.

Etter årets avgiftssjokk på sukkerholdige varer strømmer det nå litervis av brus og kilovis med godterier over grensen. Med følger også kjøtt, ost, egg, alkohol, snus og tobakk.

LES OGSÅ: Netthandelsuksess

Milliarder legges igjen på østsiden av grensen, og bransjene raser over avgiften på 83 prosent opp, noe som betyr fra 21 til 37 kroner per kilo. Det er mye, og mer blir det når også øvrige varer spriker i pris med en meget god kronekurs på toppen.

Det bør snart ringe noen bjeller hos de ansvarlige.

Men før det får vi bare ønske alle god tur over!

Artikkeltags