(Østlands-Posten)

– Mange tror det er de eldre som utsettes for komfyrbrann. Men slik trenger det ikke å være, sier Jan Robin Herregaarden, branninspektør ved Kongsberg brann og redning, som også har ansvar i Lardal kommune.

– Hjemme hos meg trenger det ikke å være annet enn at telefonen ringer eller Isbilen kommer. De unge rammes på natta når de kommer hjem etter et lystig lag, skal lage seg mat, og sovner fra, sier branninspektøren.

LES OGSÅ: Skal feie alle piper i Larvik i løpet av 2018

Nasjonal kampanje

Fersk statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at i 2016 var det 69 komfyrbranner i Vestfold. I hele Norge rykket brannvesenet ut til 3.138 branner i private hjem i fjor. Hele 1.344 av disse var branner eller branntilløp på komfyren.

Denne uka arrangeres en nasjonal komfyrvaktkampanje for å få økt oppmerksomhet rundt de altfor mange brannene. En komfyrvakt kan begrense skadene og hindre at en komfyrbrann utvikler seg til å bli alvorlig. Under kampanjen vil over 200 brannvesen, feiervesen og elektrisitetstilsyn ha lokale aktiviteter over hele landet.

LES OGSÅ: Kvinne (70) fikk moderate skader etter brann på sykehjem

Gir bort komfyrvakt

Som del av kampanjen vil det bli installert en komfyrvakt hos noen som har behov for det i de kommunene som deltar.

Komfyrbranner i Vestfold

I 2016 var det 69 komfyrbranner i Vestfold. De fordelte seg slik kommunevis: Horten 9, Holmestrand 5, Tønsberg 17, Sandefjord 14, Larvik 11, Sande 1, Re 1, Andebu 2, Stokke 4, Nøtterøy 4. Svelvik, Hof, Lardal og Tjøme hadde ingen.

Mandag delte Herregaarden ut en komfyrvakt til lardølingen Peder Nordby (91) i Svarstad. Med seg hadde han elektriker Espen Gundersen fra Henning Elektro AS og Egil Aadne, regionsjef i NELFO, landsforeningen som representerer blant annet bedrifter innen elektro og IT.

Nordby syntes det var greit å få installert en komfyrvakt, selv om han var litt usikker på om at han egentlig behøver den.

– Jeg har aldri vært utsatt for brann, men jeg er jo gammel, og lager litt mat, sa Nordby.

Minner om røykvarsler

Herregaarden opplyser at det som oftest forårsaker komfyrbrann er tørrkokt kjele.

– Da blir mat glemt på komfyren og tar etter hvert fyr. Det kan være veldig alvorlig og utvikle seg til en dødsbrann. Med en komfyrvakt vil sensoren slå inn og kutte strømmen. Dessuten må vi aldri glemme hvor utrolig viktig det er å ha fungerende røykvarslere. De har reddet mange liv. Tre, fire magadrag med tjukk brannrøyk gjør at man besvimer. Og blir man ikke reddet ut, så dør man, fastslår Herregaarden.

Pålagt fra 2014

I 2014 ble det bestemt at i nybygg og ved rehabilitering av kjøkken må det installeres komfyrvakt.

– Det forteller hvor viktig komfyrvakten er, sier regionsjef Aadne.

– Vi ønsker at alle montere en komfyrvakt. Det går an å kjøpe slike som man kan sette inn selv mellom komfyrens støpsel og stikkontakt. Men det er viktig å være helt sikkert på at den fungerer, så jeg vil anbefale at det likevel brukes en elektriker, sier Aadne.