Å reise kollektivt - vanskeligere enn mange tror

KRONGLETE: Det går faktisk fortere å sykle til jobben i Sandefjord enn å reise kollektivt, forklarer Ole Kristian Velstadbråten Bangås fra Holmestrand.

KRONGLETE: Det går faktisk fortere å sykle til jobben i Sandefjord enn å reise kollektivt, forklarer Ole Kristian Velstadbråten Bangås fra Holmestrand. Foto:

Av

Det er totalt uaktuelt for meg å reise kollektivt til jobb, og det er direkte provoserende å få presentert at det nok er enklere enn du tror, skriver Ole Kristian Velstadbråten Bangås.

DEL

MeningerJeg leser på jarlsbergavis.no: "Ifølge tall fra VKT har sju av ti innbyggere i de fire Vestfold-byene tilgang på holdeplass med fire avganger i timen nærmere enn 500 meter hjemmefra." Nå skal det først sies at noen har kommet ut av tellinga, for det er ikke mindre enn åtte byer i Vestfold: Stavern, Larvik, Sandefjord, Tønsberg, Åsgårdstrand, Horten, Holmestrand og Svelvik.

Mange i Vestfold pendler, og pendlerkart som har vært utarbeidet tidligere år viser at det pendles mellom nær sagt alle steder i fylket. Det er kanskje ikke så rart, all den tid veldig mange kan komme seg til store deler av fylket på 45 minutter, med bil vel å bemerke.

Jeg bor i nærheten av to bussholdeplasser som trafikkeres av to forskjellige busslinjer, og har strengt tatt gangavstand (ca 1 km) til jernbanestasjonen/busstasjonen i sentrum. Likevel er det totalt uaktuelt for meg å reise kollektivt til jobb, og det er direkte provoserende å få presentert at det nok er enklere enn du tror.

Jeg har valget mellom å gå til jernbanestasjonen, eller å ta lokalbussen. Jeg sier jernbanestasjonen, for å ta buss fra Holmestrand mot Sandefjord, via Horten, Åsgårdstrand og jeg-vet-ikke-hva, det utgår jo på egen urimelighet.

Så er det toget da. At tog ikke er verdens mest forutsigbare reisemåte får bli en annen diskusjon, men skal du litt utenfor sentrum så er det en interessant affære. Jeg jobber da på Kullerød i Sandefjord. Normalt ville det vært hensiktsmessig å kunne ta toget til Råstad (Torp), og buss derfra, men den går jo bare til flyplassen. Så da får jeg ta toget til Sandefjord tenkte jeg, men så viser det seg at det passer så dårlig med buss derfra, at det faktisk er raskere å ta toget til Tønsberg, og buss derfra via Melsomvik og Stokke til Fokserød, og gå derfra.

Resultatet av denne herligheten er at jeg må ha månedskort for hele Vestfold på buss, og i tillegg Holmestrand-Tønsberg på tog. Dette for å "få lov til" å bruke 1.37 på å forflytte kroppen de 40 km til jobben. For ordens skyld går den samme turen unna på 25 minutter med bil, eller 1.25 på sykkel. Noe er alvorlig galt med kollektivtilbudet når det er raskere å sykle så lange distanser.

Min påstand er at det ofte er vanskeligere enn du tror å reise kollektivt. At vi hadde spart penger på kunne kutte ut en bil hersker det overhodet ingen tvil om. Det er billigere å reise kollektivt til jobb, selv med to månedskort. Men enkelt, eller raskt? Da er er det kun ett alternativ.

Artikkeltags