Holmestrandinger er gode på folkefester

På med skoene: Enten du skal løpe langt, litt langt, kort, nesten ikke eller bare rusle rundt. Maratonlørdagen blir en folkefest. Illustrasjon: Marianne Karlsen

På med skoene: Enten du skal løpe langt, litt langt, kort, nesten ikke eller bare rusle rundt. Maratonlørdagen blir en folkefest. Illustrasjon: Marianne Karlsen

Artikkelen er over 2 år gammel

Vårens vakreste – med joggesko.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.For akkurat så langt er en maraton. Det er bestemt for nesten 100 år siden, i 1921, at lengden skal være 42.195 meter, nøyaktig oppmålt, så ingen kan komme og si noe annet etterpå.

Vårens vakreste eventyr blir ofte idrettsarrangementer av en viss størrelse kalt. Dette er begivenheter, som gjerne kommer før trekkfuglene, som har mange deltakere og et visst potensial for å bli en folkefest. Med den sjuende maratonhelgen i Holmestrand foran oss, så vet vi hva vi får.

Det betyr en tettpakket by, der mye skjer mange steder i løpet av en hektisk lørdag. Nytt av året er «Bondens marked», der det tilbys kortreist mat, mens andre løper langt.

Men hvorfor akkurat 42.195 meter? Jo, kortversjonen er at soldaten Pheidippides, i år 490 før Kristus, løp det forteste han kunne fra byen Marathon i Hellas til Aten, for å fortelle at perserne hadde blitt beseiret i slaget ved nettopp Marathon. Etter at Pheidippides hadde fortalt om grekernes store seier falt han ifølge myten død om av anstrengelsen. Selve maratonløpet ble for første gang en konkurranse under det første sommer-OL arrangert i Aten i 1896.

LES OGSÅ: Høyt ambisjonsnivå

Så dramatisk blir det forhåpentligvis ikke i Holmestrand lørdag, men at det blir mange slitne bein og kropper, etter den lengste distansen, den halve eller enda kortere, ja det er helt sikkert. Et sted mellom 1.500 og 2.000 med løpesko og ettersittende bekledning er ventet.

Og forhåpentligvis like mange som bare koser seg i den første av flere store arrangementshelger i 2018.

Og om ikke våren springer ut i sin fulle blomst, så lover i hvert fall Yr.no røde grader et godt stykke opp på gradestokken hele lørdagen. Og det er da noe.

«I hvert fall lover Yr røde grader på lørdag»

Holmestrandinger er gode på folkefester, enten det er kulturfestival, julegrantenning eller 17. mai. Folk stiller opp når det skjer noe, og der det skjer.

Og maratonlørdagen har de siste årene blitt den første store folkemønstringen for året, og vi håper å se både folk fra Hof og Sande-sokninger på deltakerlistene og blant publikum.

LES OGSÅ: Banken overrasket

Store begivenheter bør kunne ha et stort potensial for å trekke folk på tvers av gamle og eksisterende kommunegrenser, akkurat som økofestival, steintreff, knivtreff og at markeder bør kunne trekke holmestrandingene motsatt vei.

Vi er klare. Finn fram trikoten, knyt lissene og start med lett jogging. Det kan bli en lang dag enten du velger en av distansene eller en litt mer tilbakelent stil til maratondagen.

I en folkefest er det plass for alle, både de som løper etter klokka, eller de som ikke tar tiden.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.