Et kjempeflott folkehelsetiltak, med elevene i front

Forebyggende: Elevene Mathilde Thorsen  Sundstrøm og Luna Tyrihjell plukker burot ved Kleiverud skole. Foto: Pål Nordby

Forebyggende: Elevene Mathilde Thorsen Sundstrøm og Luna Tyrihjell plukker burot ved Kleiverud skole. Foto: Pål Nordby

Varsko! Burota er på gang, men noen tar ansvar for at det skal bli færre rennende neser.

DEL

MeningerHvor mange nys som går på en kilo burot vites ikke. Ei heller hvor mye av den ugreie planten som må ryddes vekk for å unngå rennende øyne, hodepine og tett hals. Uansett, elevene ved Kleiverud skole tar ingen sjanser, de går på med krum nakke for å rydde vekk mest mulig av plageånden, før blomstringen kan gjøre for mye ugagn.

På sin første av tre utedager med aksjon burot, plukket 38 elever 97,5 kilo av planten. Ved neste korsvei, om en uke, lover de å passere 100 kilo. Ikke en burot, men en gulrot venter også i andre enden. Det er mulig å vinne 4.000 kroner hos Astma- og allergiforbundet.

LES Offisiell åpning av nye PPT sine lokaler: – Vi er så imponerte 

Forbundet som ønsker å gjøre Norge friskere.

Den årlige kampen mot buroten er en viktig kamp for alle de som plages. Alle skoler, klasser, SFO, barnehager, idrettslag, fotballag og speidergrupper i Telemark, Vestfold og Buskerud er invitert til å være med, og tirsdag startet 5. og 6. klasse ved Kleiverud skole sin del av jobben.

Burot blomstrer generelt fra 15. juli til 30. august. I det tidsrommet avgir den pollen og frø. En plante kan bli hele 1,7 meter høy og har 50.000–700.000 frø til nye planter. Derfor er det viktig å være tidlig ute.

LES Strandryddere på Langøya for siste gang? 

Rundt skolen var det mer enn nok burot å ta av, selv om det er tidlig på sommeren. I tillegg til en morsom aktivitet å gjøre sammen, er dette et kjempeflott folkehelsetiltak.

Stopp nysingen!

Artikkeltags