6.435! - har droppet ut av videregående

Stygge tall: Antallet drop-outs har vært høyt, er høyt, men må det forbli slik? Illustrasjonsfoto

Stygge tall: Antallet drop-outs har vært høyt, er høyt, men må det forbli slik? Illustrasjonsfoto

Like mange som to ganger folketallet i Hof har det siste året droppet ut av sin videregående skolegang uten å komme inn igjen på ny linje eller skole.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.At 6.435 elever i videregående opplæring har sluttet i løpet av skoleåret 2018-2019, så langt, det er alvorlig. Det er også et stort og alvorlig tankekors at betydelig flere elever slutter i de yrkesfaglige utdanningsprogrammene enn på studieforberedende.

Dette er tall som kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) ikke kan sitte rolig å se på uten å gjøre noe.

– Å slutte på skolen er et alvorlig valg for den enkelte elev, men også for samfunnet. Disse tallene viser at vi trenger bedre og tettere oppfølging av elevene for å hjelpe flere til å fullføre og bestå videregående skole, sier han.

Men hva betyr egentlig bedre og tettere? Disse tallene er ikke nye. Med små variasjoner er det omtrent de samme tallene år etter år, for ikke å si tiår etter tiår, uansett hvilken minister vi har.

Naturlig nok er det søylen for VG1 som går høyest på statistikken, men søylen for VG1 på yrkesfaglig retning rager dobbelt så høyt som på studie-forberedende.

LES Holdt møte på ungdomsskolen om bildedeling og narkotika: – Kan få fatale konsekvenser

Det er nærliggende å fastslå at teorikravene for elever som kan tenke seg en mer yrkesrettet utdanning spiller en stor rolle her, men med alt som i dag er av forberedelser fra grunnskole, til videregående og videre inn i yrkeslivet, skulle det være mulig å klare og få flere inn på sitt rette spor.

Det kreves kanskje helt nye tanker rundt hva som er tidlig innsats, tettere, bedre og mer tilpasset. Mer praksis og tidligere spesialisering er lovet, men om det lover bedre tall neste år er usikkert.

LES Svanhild mener det er utrygt her: – Vi trenger ny tilførselsvei til Kleivan


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken