Ti våpen, ett skal velges

«Det gamle er både historisk originalt og morsomt».

«Det gamle er både historisk originalt og morsomt».

Et felles kommunevåpen er på oppløpssiden.

DEL

Leder:Ingenting kommer opp mot nåværende kommunevåpen i Holmestrand. Foruten det historiske er det både originalt og morsomt, og ikke minst iøynefallende og lett å huske og skille fra øvrige kommuner.

Men det er historie nå. Et nytt felles kommunevåpen er på vei, og et vell av forslag har nå utkrystallisert seg til ti finalister.

Ti ganske forskjellige utkast, men også med elementer av det samme, så her ligger det an til mange meninger blant folk flest, jury, politikere og kommunetopper. Og ikke minst en vanskelig jobb med å lande det beste, og det som favner Hof, Holmestrand og Sande inn i en ny tid.

LES OGSÅ: 130 forslag på kommunevåpen til nå 

Blir det «Seterfurua på Eplerød», eller «Sjø, land og skog». Er det tre fakler som best betegner en ny kommune. Kan veier, eller en skinnegang gjennom landskaper treffe, eller er rett og slett «Livets puslespill» det som matcher?

De ti utvalgte har noen fellestrekk. Det er nedfelt i de fleste finalistene, bortsett fra alternativet «Sjø og land», tre komponenter som henspiller på de tre tidligere kommunene. Fellestrekkene er også tydelige ved at alle motivene kan forklares eller symboliseres ved at «gode minner skapes i møte med viktige naturelementer; som skog, jord, vann, sjø og mennesker».

LES OGSÅ: Nå har Anne Marit ansvar for 1.100 ansatte 

Antallet kommunevåpenforslag som kom inn i konkurransen tyder på at dette er et tema som opptar ganske mange. Jarlsberg har foreløpig ikke landet på hva lokalavisen mener om de ulike alternativene.

Vi vil diskutere de ti finalistene først, før vi beslutter og begrunner.

Artikkeltags