Sprekkeferdig forventning

Artikkelen er over 1 år gammel

Forhandlingene om kommunal "regjeringsmakt" pågår i disse timer og dager. Alle venter i spenning på resultatet etter århunderets jevneste valg.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det har foran valget blitt snakket mye om viktigheten av et styringsdyktig flertall i den nye kommunen, som vil ha nær 25.000 innbyggere fra 1. januar.

Men det ble ikke i nærheten av styringsdyktighet for noen av fløyene i et kommunevalg, som i stedet ble det jevneste på mange valgperioder. Kun en halv prosent skiller de to største partiene, Høyre og Arbeiderpartiet, som nå må gjøre seg mest mulig lekre for at Senterpartiet skal velge å bli med på det røde laget, eller under blått flagg.

Uavgjort holder ikke. Det må kåres en vinner, og som forutsatt er det Senterpartiet, som Jarlsberg i hele sommer har kalt jokeren, som ble nettopp det.

LES Utelukker ikke at Senterpartiet kan få ordføreren 

Ingen enkel oppgave for Tove Ødeskaug og hennes medspillere, for nå kommer Arbeiderpartiet og Høyre til å legge seg langflate med alt hva de har å tilby. Spørsmålet er hva Tove og Sp vil ha, og hvor stor del av maktkaka de vil kreve. Trolig vil begge de store partiene strekke seg langt for å bli historisk i styringen av den nye sammenslåtte kommunen.

Innbyggerne klarte ikke å skille på de to største. Nå må Senterpartiet gjøre grovjobben, gjøre sine vurderinger, ta sitt valg og møte hverdagen som kommer. Uansett side de velger vil det være kritikere som vil mene at dette ble helt feil, men den stormen er trolig liten i forhold til det som venter av budsjettarbeid, vanskelige regnestykker og det som nødvendigvis vil bli smertelige kutt for noen.

«Innbyggerne klarte ikke å skille de store»

Hvordan forhandlingene vil forløpe må vi bare vente og se, men Senterpartiet gikk ut i valgnatten og sa at de ikke ville bidra til makt for FrP. Betyr det at FrP kan risikere å bli stående alene med sine fire representanter?

Blokkuavhengige MDG gikk rett før valget ut og sa at de ikke kunne støtte Høyre. Betyr det at de ikke står med sine to representanter i en uavhengig blokk likevel, men vil støtte Arbeiderpartiet?

LES Senterpartiet har ikke snakket med Høyre ennå: – Vi er nok på vei til noe, men har ikke konkludert 

Nettopp Miljøpartiet må sies å være valgets vinner. De håpet på to, men trodde på en representant. I motsatt ende må Venstre se at den ene plassen de hadde siktet seg inn på glapp. Debutanten, Partiet de Kristne, ble som ventet kun en ubetydelig parentes til valget.

Men åtte av ti er inne, nå gjelder det å finne sine plasser ved kommunestyrebordet som har 35 stoler å tilby.

Slik det kan se ut fra utsiden av forhandlingsrommene har Elin Gran Weggesrud og Arbeiderpartiet hodet halvveis inn i ordførerkjedet, men ingen skal regne vekk en dreven politiker som Alf Johan Svele og Høyre før siste ord er sagt.

LES Sp-Tove har flere friere å velge mellom – kun én er helt utelukket 

Spenningen er fortsatt til å ta og føle på i det parti-kabalen legges.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken