Syv justisministere på knappe seks år – kan det bli den åttende?

FrP-statsråder i justisdepartementet går inn og ut dører som i en heseblesende situasjonskomedie.

DEL

MeningerDette kunne være et quiz-spørsmål med høy poengscore, særlig hvis det er ett poeng for hver riktige statsråd du gjetter riktig: Vet du hvor mange justisministre fra Fremskrittspartiet, midlertidige statsråder inkludert, som har sittet i departementets sjefsstol siden den blå valgseieren høsten 2013?

Ja, du måtte tenke deg om, og telle på fingrene. Helt riktig – sju, og den sjuende far i huset sitter heller ikke trygt etter regelrotet rundt au pair-reglene. Det kan hende at Jøran Kallmyr må overlevere nøkkelen til den åttende justisministeren på bare seks år. Det må være i nærheten av verdensrekord, og et viktig spørsmål å stille er hvor mange det er igjen i FrPs rekker som kan bekle en av de viktigste statsrådspostene i landet, dersom Kallmyr også må melde pass. Etter rushet av ministre, særlig de siste tre årene, må det da begynne å minke på kvalifiserte kandidater i partiet.

LES 37 medlemmer i Senior Høyre Holmestrand 

Først ut på slottsplassen bak Erna Solberg i 2013 var Anders Anundsen. Han var historiens første justisminis- og beredskapsminister fra Fremskrittspartiet. Men han skulle så langt ifra bli den siste. Tross alt ble Anundsen sittende i over tre år, hittil er også det et tall for historiebøkene, men etter hans avgang har det gått unna med nye ministre. Det bare halvannet år for Per-Willy Amundsen etter uheldige uttalelser om blant annet etnisitet og barnetrygd.

Enda lenger, og for langt gikk Sylvi Listhaug med posteringen: «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet». Meldingen på Facebook ble for drøy, og så var det over for hennes del. Per Sandberg. Han var bare innom statsrådsstolen en kort periode før Tor Mikkel Wara kom på banen. Og det var nok til det beste for både Sandberg og partiet, for det gikk ikke lenge før Iran-besøket rammet med full kraft, og alle vet jo hvordan det endte, nix mer fiskeriminister for Sandberg.

Tor Mikkel Wara, hadde etter hvert ikke noe valg, han måtte gå etter alt surret rundt samboeren som ble mistenkt for flere tilfeller av hærverk mot familiens egen bolig. Stafettpinnen ble gitt til en som ikke har dummet seg ut. Jon Georg Dale rakk ikke å gjøre så mye ugagn. Han var vikar kun i et par uker før Wara til slutt leverte fra seg nøkkelen. Og så var det Jøran Kallmyr da, som har klart å lage storm rundt egen person etter kun drøye to måneder i jobben.

LES Nå skal det avgjøres om Enriques forslag blir vårt nye kommunevåpen 

«Og hvem blir i så fall den neste statsråden»

Det blir som eventyret om den sjuende far i huset. «Det er ikke meg du skal snakke med, men han der som henger på veggen der….»

Kan det bli en åttende? Og hvem blir i så fall den neste statsråden? De blir spennende, men folkeeventyret fortsetter med nye kapitler.

LES Trine Skei Grande er på turné i nordfylket: – Det Asko gjør her, er kjempespennende 

Artikkeltags