Et spill mest for galleriet

Spikeren i kista? Er byen bestemt allerede? Bli ikke overrasket om ny tingrett får sin plassering i Tønsberg. Illustrasjon: Marianne Karlsen

Spikeren i kista? Er byen bestemt allerede? Bli ikke overrasket om ny tingrett får sin plassering i Tønsberg. Illustrasjon: Marianne Karlsen

Det kan være tilfeldig, men det er det ingen som tror.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Tro kan flytte fjell, og gode og overbevisende argumenter kan gjøre underverker. Begge deler trengs i kampen om den nye tingretten. En tautrekking som står mellom Tønsberg, Sandefjord, Holmestrand, Horten og Larvik.

Kommuneplanlegger Inger Christensen trenger drahjelp fra alle kanter, skal hun klare å overbevise Domstoladministrasjonen om at den nye tingretten hører hjemme i Holmestrand. Drahjelp får hun definitivt ikke av konklusjonene i konseptvalgnotatet utarbeidet av Metier OEC, på oppdrag fra Domstoladministrasjonen.

LES – Jeg er glad, spent og ydmyk

Et dokument på 133 sider, som skal besvares innen høringsfristen 15. november. Lokalisering skal Domstoladministrasjonen etter planen vedta på et styremøte i desember.

De 133 sidene skremmer ikke, heller ikke den relativt korte fristen for et høringssvar. Det som skremmer er at det kan se ut som om dommerklubba har knust Holmestrands muligheter i det hele tatt før konkurrentene har startet oppløpet. Vi skal ikke gå så langt som å kalle det et bestillingsverk, men mye er lagt rett i fanget på Tønsberg, og de er gitt et så stort forsprang, at det skal veldig mye til for at en av de øvrige byene skal kunne ha mulighet til å bryte målsnøret først.

Flere forhold kunne vært konkludert på en annen måte.

«Vi skal ikke kalle det et bestillingsverk»

De fem byene er underlagt seks kriterier, og her kommer Tønsberg klart best ut. Men det er flere måter å debattere disse kriteriene på enn det som rapporten viser. For eksempel er reisetid beregnet når det ikke er rushtid. Gunstig for en by som til tider sliter med trafikkavviklingen. Kollektivknutepunkt er sentralt, men man «glemmer» at lokalisering for ny jernbanestasjon i Tønsberg ikke er bestemt. Tid for å finne parkeringsplass, tilgjengelige parkeringsplasser og gangavstand til en ny tingrett hoppes det glatt over, argumenter som ville pekt fordelaktig mot Holmestrand.

LES Fellesnemnda er historie: – Dere har vært ærlige, sagt ifra og sparket oss på leggen når vi har trengt det

– Vi snakker ikke om så fryktelig mange statlige arbeidsplasser, sier nyvalgt ordfører i Tønsberg Anne Rygh Pedersen, om kriteriet «En fordeling av statlige arbeidsplasser som bidrar til å utvikle robuste arbeidsmarkeder i alle deler av landet».

Jo, Pedersen forskjellen er meget stor. Tønsberg har i dag 6.356 statlige arbeidsplasser, Holmestrand har 218, og det tallet var før 50 arbeidsplasser forsvant fra Hof fengsel. Men i rapporten er Vestfold kun inndelt i to arbeidsregioner: Sandefjord/Larvik og Tønsberg, som favner resten.

Dermed kommer forskjellene dårlig fram, men det er ingen tvil om at antall statlige arbeidsplasser er stigende i Tønsberg og synkende i Holmestrand, men det vektlegges ikke.

Kampen om tingretten er et høyt spill, men dessverre mest for galleriet.

LES Neste onsdag skal Einar & co spille døde foran biblioteket


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken