Et politisk minefelt venter

Det brygger opp til en durabelig drakamp om knappe midler. Hvilke prosjekter lever farlig?

DEL

MeningerÅ bruke beskrivelsen, som å velge mellom «pest eller kolera», holder ikke når den økonomiske situasjonen – som den nye kommunen kan komme til å havne i skal forklares. Det er verre enn det.

Men Jarlsberg mener det er riktig av prosjektrådmann Hans Erik Utne å stille de økonomisk vanskelige spørsmålene nå. Å vente til at taket faller ned over hodene på administrasjon, og et nykomponert kommunestyre etter valget, ville vært langt vanskeligere å håndtere.

Og for noen saker å bli enige om rett før det historiske valget! Og det etter at innbyggere er lovet både flerbrukshus i Hof, ny barneskole på Kleiverud, vei mellom Sjøskogen og Kleivan, ny sentrumsskolene i Sande, flerbrukshall ved Botne skole og barnehage i samme område. Kun gode og etterlengtede tiltak, men de koster flesk for en kommune, som sliter med å holde løftene om å unngå eiendomsskatt for sine innbyggere og næringsliv.

Et av spørsmålene blir hvilke investeringsprosjekter som skal få leve videre nå, og hvilke som foreløpig må vike for å slippe stygge kutt i nye Holmestrand kommune sitt tjenestetilbud? Kutt som rådmannen har sagt ikke blir aktuelt å ta. Dette blir et minefelt å trå i for aktørene i det politiske spillet kalt valgkamp. Men langt verre er det at innbyggerne kan bli snytt for enten ny skole, aktivitetshus eller bedre framkommelighet mellom platåene. I hvert fall i denne omgang. Hva blir så løsningen på dette økonomiske kvelertaket, som rådmann Utne mener strammer ubehagelig hardt rundt halsen allerede?

«Hva blir løsningen på dette kvelertaket»?

Summerer vi de opplistede investeringsprosjektene i det nevnte notatet fra rådmannen, altså det prosjektene er forventet å koste, så får vi rundt 300 millioner kroner for prosjektene i Holmestrand, mens sentrumsskolen i Sande kan komme til å koste det samme pluss en god slump til. Utne mener sekken bør snøres igjen med minst 110 millioner kroner. Men må de nødvendige millionene hentes fra disse investeringspottene, eller er det andre måter å knipe på? Her blir spørsmålene garantert flere enn svarene før politikerne trolig må ta noen svært så upopulære valg – rett før valget.

Ett spørsmål blir om det å omprioritere, på en slik måte at man ikke begår politisk selvmord i forhold til ønsket om å regjere i den nye kommunen, er mulig. Eller skal fornuften råde. Det vil si barbere eller plukke ut millioner av prosjekter som ikke er helt tvingende nødvendig akkurat nå. Det vil garantert også skape stor diskusjon.

Å mene hva som er tvingende nødvendig, og hva som kan vente, vil være avhengig av hvilken gren man sitter på, og øynene som ser.

Artikkeltags