Engasjementet har nyttet

Budsjettet kom i havn, etter fakkeltog og press fra innbyggerne, samt et ti timers møte i kommunestyret.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.17 døgn før dagens grenser mellom Sande og Holmestrand kommuner viskes ut, er det banket med klubba for hvordan pengene i den store sekken på nærmere to milliarder kroner skal fordeles fra nyttår, og de kommende årene.

Som vanlig er det, om ikke akkurat smuler, men i hvert fall i den store sammenhengen ganske lite av den totale potten, som politikerne får til fordeling, krangel og til slutt en viss enighet. Og denne gangen ble det rørende enighet om ganske mye av det lokalavisen har skrevet om, og som fakkeltog og ring rundt sin barnehage har presset politikerne på. At engasjement nytter, og at politikere lar seg presse av innbyggeres vrede og fornuftige argumenter, er sikkert.

LES Innførte betalt spisepause, tross motstand fra høyresiden: – Vi er på to forskjellige planeter

Det kommende budsjettet hadde garantert sett annerledes ut med større likegyldighet ute i lokalsamfunnene.

Så får vi se hvordan dette vil bli i praksis. Som kjent kan små tuer av millioner velte store investeringslass, og det skal bli spennende å følge med på hvilke tuer som kan bli besværlige på sikt. Investeringsprosjekter har en tendens til å ese ut over tid, og svært lite av det som bygges og utvikles blir billigere enn forutsatt. Vi vet for eksempel for lite om sluttsummen på Kleiverud skole, og vi vet enda mindre om kostnadene rundt sentrumsskolen i Sande. Her kan det ligge store udetonerte bomber i en økonomi som i denne budsjettbehandlingen har blitt utfordret av små marginer.

«Hvor ble det av innsparingsbehovet?»

Og hvor ble det av det varslede innsparingsbehovet på 140–50 millioner kroner, som det ble skrevet om tidlig i høst? Ble det bare borte, eller har kommunen brått blitt litt rikere enn det som ble fortalt. Riktignok er veien mellom Kleivan og Sjøskogen skjøvet ut i mørket, det er noen titalls millioner, men det forklarer bare en drøy tredel av de pengene som kommunens økonomieksperter anbefalte politikerne å spare, – dersom et ønske om å bruke penger man ikke har, heter å spare.

LES De rødgrønne snur: Vil bygge Gullhaug barnehage i 2020

Det er alltid populært å kåre vinnere og tapere, og om vi ikke skal kalle det en budsjettvinner, så var det i hvert fall en meget godt fornøyd Jan Fredrik Vogt fra Fremskrittspartiet, som gikk ut av kommunestyresalen etter ni-ti møtetimer. Han kunne koste på seg et bredt glis da saken om fritt valg av brukerstyrt personlig assistent var i boks.

At FrP også har et bredt flertall bak seg i alle partifarger i en sak er heller ikke hverdagskost. Fritt brukervalg fra dag én i ny kommune, gjør også at saken ikke trenger å bli tatt opp igjen neste desember. Nå er Sande og Holmestrand samkjørt om BPA. Det er godt jobba!

LES 13 lokale prosjekter fikk dele på 4,4 millioner – to av dem fikk én mill. hver

Enighet ble det også om mye annet.

Spørsmålet er hva prislappen blir?Artikkeltags

Kommentarer til denne saken