Vi vil være litt flue på veggen, og flytte litt inn

Hydro, men mer enn bare aluminium: Jarlsberg vil de neste ukene og månedene flytte litt inn hos hjørnesteinsbedriften. Foto: Ulrikke G. Narvesen

Hydro, men mer enn bare aluminium: Jarlsberg vil de neste ukene og månedene flytte litt inn hos hjørnesteinsbedriften. Foto: Ulrikke G. Narvesen

Jarlsberg starter en serie om menneskene i hjørnesteinsbedriften.

DEL

HjørnesteinsbedriftenHydro Aluminium, der hundrevis av ansatte og leverandører, kunder, besøkende og andre går inn og ut av porten hver dag. Til alle døgnets tider. Et lite steinkast fra redaksjonslokalene til lokalvisen. Hva skjer hver dag på det svære området i sjøkanten mellom Dunkebekk og Hagemann og sentrum? Hva snakkes det om? Og Vesthøy med sin egen eksklusive plassering, mennesker og historie oppe på fjellet.

Her må det ligge mange historier som ikke ennå er fortalt.....(se video nederst i lederen)

LES OGSÅ: Vil ha den nye tingretten til Holmestrand – her er kommunens syv-åtte beste argumenter 

Omtrent slik begynte praten rundt det som Jarlsberg fra i dag av har gjort til en ny serie av reportasjer, videosnutter og bildeserier. For her ligger selve bærekraften for lokalsamfunnet og byen. 100 års industrieventyr i Holmestrand ble markert for to år siden med store bløtkaker, åpne dører for publikum og spesielt inviterte. Jubileumsfest for de ansatte, som måtte deles i to på grunn av antallet, og utgivelse av jubileumsbok, som forteller eventyret i sju kapitler.

LES FØRSTE SAK I SERIEN HER: Madeleine (21) og Wenche (67) forteller: Dette er min Hydro-historie

«Her må det ligge mange historier»

Fortellingen om hvordan hjørnesteinsbedriften ble til, og hvilke grep som har vært nødvendige å ta for at hjulene har kunnet fortsette å rulle i snart 102 år. Det er en bauta i lokalsamfunnet som vi har lyst til å la leserne bli enda bedre kjent med. Da må vi litt tettere på.

«Aluminiumindustrien i Holmestrand 100 år, mulighetens kunst, fremtidens metall». Dette er historieboken hvor aluminium glinser mot svart bakgrunn i innbindingen. En bok som gir et unikt innblikk i nettopp den industrielle virksomheten lokalt og betydningen av denne nasjonalt og internasjonalt. I fredstid og krigstid.

LES OGSÅ: Her trenger de tre nye, men merker at det er mangel på nyutdannede fagfolk 

Samtidig vet vi at det er så uendelig mange små og store historier som ikke er fortalt. Derfor vil Jarlsberg være litt flue på veggen, flytte litt inn på skiftet eller kontoret, snakke med folk i lunsjpausa og observere litt av dagliglivet hos «gutta på gølvet», lærlingene og de som har jobbet hele livet på Hydro. Vet vi ikke nok om Hydro, vil du kanskje spørre?

Jo sikkert på mange måter, men, Jarlsberg ønsker gjennom denne reportasjeserien vi har kalt «Mitt Hydro» å fortelle noen av de andre historiene. De nære, morsomme, pussige og sikkert personlige betraktningene livet på hjørnesteinsbedriften har gitt sitt opphav til. Men også historier om hvordan dagens produksjon og mannskap jobber for at nye generasjoner av holmestrandinger og andre også kan leve i, med og ved siden av giganten i framtidige generasjoner.

Alle i Holmestrand sies å ha et eller annet forhold til Hydro. Hundrevis av familier har jobbet her og tusenvis av mennesker har fått mat på bordet etter å ha gjort sin innsats i industrien. Om ikke annet har du drukket av en brusboks, som uansett hvor i Norge du har kjøpt den, kommer tilbake til Holmestrand for å få et nytt aluminiumsliv i et annet produkt.

LES OGSÅ: Ingen falsk beskjedenhet 

Gjennom generasjoner, og Hydro fra fødsel til død, der jobbet bestefar og far min, og nå jobber jeg der. Eller så kjenner jeg noen.

Dette tror vi blir spennende. Og vi starter i dag, og takker Wenche og Madeleine for at de ville gå opp løypa for en forhåpentligvis interessant tur for lesere og bedriften «alle i Holmestrand» har et forhold til.

Bli med på reisa!

    Artikkeltags