Valgkampen, den hardner til

Artikkelen er over 1 år gammel

Det blir spennende måneder og tøffe tak før avgjørelsen faller om blått eller rødt kommunalt styre de neste fire årene.

DEL

MeningerDet er valgkamp, og det er tøffe tider mange steder. I et litt større perspektiv enn i vår andedam, er det bompenger og vindkraft som seiler fram som to av de sakene som kan velte større lass enn bare partimakt i kommunene rundt om. Til dels stygge metoder tas i bruk flere steder for å fremme sitt syn.

Det verste eksempelet så langt er Klepps ordfører Ane Mari Braut Nese utsatt for, som gråtkvalt kunne fortelle fra talerstolen mandag om fysiske angrep mot sønnen på skolen for å få mor til å snu i bompengesaken lokalt. Hun fortalte om hærverk på bil og hjem, som at huset hadde blitt sprayet ned med kumøkk. Hun hadde også fått beskjed om at hun burde se seg over skulderen.

LES 37 medlemmer i Senior Høyre Holmestrand 

I de store byene har bomsaken allerede skapt store bølger. De største i Bergen der bompartiet på den siste meningsmålingen også var større enn partiet til byens og landets statsminister Erna Solberg.

Med leder Trym Aafløy, og «Folkeaksjonen nei til bompenger» sine 25,4 prosent, er det konkludert med et lokalt sinne, som kan gi sjokkbølger langt inn i det etablerte politiske miljøet i landets nest største by.

I den største, Oslo, begynner situasjonen å bli like tilspisset. At det 1. juni settes i drift 52 nye bomstasjoner, har til og med fått Miljøpartiet de Grønne til å si at nå er grensen nådd. Det finnes altså en grense for hvor mye bilistene skal betale, men om det er ekte ment fra MDG, eller om det er et stunt for ikke å miste altfor mange velgere til høsten, vites ikke.

«et lokalt sinne som kan gi sjokkbølger»

Andre steder er det vindkraft eller ikke, som blåser om ørene på politikere og kommuneadministrasjoner. Mest oppmerksomhet har til nå konflikten på øya Frøya fått, der snart ingen vet hva som skjer. Fra vedtak om utbygging til stopp etter aksjoner, og etter oppstart i utbyggingen og enda en stopp, er det full forvirring på øya.

LES Byggeplanene i nabolaget skaper frykt: – Hvis dette gjennomføres, vil jeg ikke la barna mine gå til lekeplassen alene lenger 

Nå må Kommunal- og moderniseringsdepartementet inn og vurdere på nytt, mens millionene ruller ut med kraftig vindstyrke.

Riktig så mye blåser det ikke på våre kanter, men også i Sande og Holmestrand kommer det til å gufse rundt hjørnene før viktige saker lander. Det handler om prosjekter, om eiendomsskatt, om penger eller rettere sagt om for lite penger.

Den klareste motsetningen mellom de to store partiene Høyre og Arbeiderpartiet ligger mellom Sjøskogen og Kleivan, der en ny vei mellom platåene er tenkt bygget. Per i dag er reguleringsplanen til såkalt offentlig ettersyn. Arbeiderpartiet mener veien til 50–70 millioner kan vente.

Høyre mener at kommunen ikke har råd til å la være å bygge en vei som blir selvfinansierende, og vel så det.

LES Her skal farta ned fra 50 til 40: – Det er bra, men her kjører mange i 80 

Og dette er bare starten!

Artikkeltags