Utsikt er ingen selvfølge

Artikkelen er over 2 år gammel

Fortetting betyr også mye for naboene.

DEL

MeningerMed fortetting og bygging i høyden øker faren for at noen vil møte veggen – med øynene.

Ekteparet Kjetil Edvardsen og Sabine Lutterbach i Løkkeveien er de siste i rekken av flere som melder om at de mister utsikt når Solbergskogen borettslag eser ut i bredde og høyde.

– Vi kan komme til å saksøke utbygger for verditap, sier de, dersom reguleringsvedtaket blir stående etter kommunestyrebehandlingen.

– Mange i nabolaget har flyttet hit på grunn av utsikten, og betalt en million mer enn de kanskje burde på grunn av nettopp utsikten, mener de.

LES OGSÅ: Kan gå til søksmål

Utsikt er et gode. Utsikt er et stort pluss. Men utsikt er ingen selvfølge eller en menneskerett, heller ikke i Norge eller Holmestrand. Det fikk ekteparet Grethe og Agnar Hagen erfare da de kjempet motstrøms for sin utsikt fra Kleivbrottet for noen utbygginger siden.

En luftig nabotomt og fri sikt ble til en vegg midt i glaningen og en ubrukelig terrasse, som var opplevelsen de satt igjen med etter en opprivende kamp.

– Dette kommer til å skje andre også, men vi kunne faktisk spart oss den kampen, konkluderte paret etter en hard kamp mot regelverk, politikere, myndigheter og utbyggere. Før utbyggingen av nye leiligheter i forkant av eget hus så de Østfold til morgenkaffen.

Den nye utsikten ble en grå vegg. Hele prosessen ble en «psykisk belastning».

«Vi kunne faktisk spart oss den kampen»

Det er lett å forstå frustrasjonen til Kjetil Edvardsen og Sabine Lutterbach i Løkkeveien, men gjør kommunestyret et forventet vedtak i saken, etter at reguleringsutvalget var enstemmige, blir veien fram lang og tung for å få til en endring i byggeplanene.

Klagen som ble tatt til følge av Fylkesmannen i Vestfold i forhold til planene for høyden på det nye biblioteket i Holmestrand, ble blant annet begrunnet i at utvalgets politikere ikke var enstemmige rundt vedtaket.

Her har paret en ørliten sjanse i kommunestyret, men tvilen er større enn håpet.

LES OM: Solbergjordet

Utsikt er ikke noe man eier, og i noen tilfeller er den bare til låns. Dermed kan man heller ikke kreve erstatning for utsikt som forsvinner, så lenge det ikke er et eierforhold.

Å bygge tettere og høyere er en villet utvikling både lokalt, regionalt og sentralt. Det finnes ingen lovbestemt rett til utsikt. Dermed blir protester vanskelig så lenge utbyggingsplanene er i tråd med kommunens reguleringsplan for området.

At utsikt kan ha en helsefremmende effekt er en annen sak. Livskvalitet som reduseres, og humør som kan svinge ned av tapte bokvaliteter.

Alle vil være enige i at fjord, skog og fjell er penere enn grå vegger. Men kampen blir tøff.

Artikkeltags