Tusen takk for innsatsen

Ordførertiden til Alf Johan Svele og fartstiden til undertegnede i Jarlsberg er rimelig sammenfallende. Det har vært spennende å følge utviklingen fra lokalavisen.

DEL

MeningerAlf Johan Svele har denne uken behørig takket for seg og blitt takket for av nåværende og tidligere kolleger, politikere på tvers av farger og tillitsvalgte. 12 år med ordførerklubba etterlater spor, og det er tydelige avtrykk etter 1.411 klubbeslag i kommunens høyeste politiske organ, veldig mange enstemmige, noen kontroversielle og de han aldri rakk å avslutte.

Det irriterer selvfølgelig litt, men slik skal det være.

Noen måneder før Svele på direkte ordførervalg kunne overta ved enden av bordet for Arbeiderpartiets Gerd Monsen, hadde undertegnede sin første arbeidsdag i Jarlsberg. Jeg rakk å overvære noen bystyremøter med Monsen, ofte med mange timer lange møter etter å ha tillatt utmattende innlegg fra talerstolen.

Derfor var det en befriende besluttsomhet å oppleve det første møtet etter valget og konstitueringen. 59 minutter tok det. Svele ville sette en ny standard og vise gjennomføringsevne. Møtet ble raskt organisert, effektivt fra sak til sak og med klare konklusjoner, og det holdt med en snau time. Slik ville han ha det.

LES Velkommen til Jacob - sandesokning nummer 10 000

Mitt første møte med ordføreren Svele var etter valgseieren i 2007. Et intervju som skulle vise hvem som nå var den nye sjefen. Og bildet ble legendarisk. Høyre-ordføreren i Ap-rød genser med armene over hodet foran Holmestrandskiltet i veikanten ved Hagemann. Sannsynligvis første, eneste og siste gang offentlig i rød genser.

Siden har det blitt utallige samtaler, kommentarer, intervjuer og innspill til lokalavisen. Og morsomme, betydningsfulle og historiske episoder å tenke tilbake på.

«Sannsynligvis første, eneste og siste gang»

Som når vi sammen med biblioteksjef Richard Madsen dro hjem til et nobelt hjem i beste Oslostrøk, drakk sprudlevann av stetteglass og ble overrakt et stort maleri av søstrene Backer fra 93 år gamle Ida Wrede-Holm Heiberg. Bildet ble med tilbake til Holmestrand i varebilen som var lånt for anledningen. Eller som da svogeren til Kongen, Erling Lorentzen, bød på brasiliansk kaffe i huset sitt på Smestad, fortalte om oppveksten i Holmestrand, og ga en halv million kroner til nytt orgel i Holmestrand kirke.

LES Disse sakene ble best lest i september

Det kjennes også betydningsfullt å ha vært med på den høytidelige underskrivingen av protokollen på statsråd Jan Tore Sanners kontor, underskrifter som i realiteten betød at kommunesammenslåingen mellom Hof og Holmestrand kunne gjennomføres. Frisk var det også å stå med kamera og blokk midt i krangelen mellom en standhaftig ordfører og to departementer utenfor Holmestrand stasjon, der argumentene var alternativene flateparkering eller p-hus.

Jarlsberg takker for ordførerinnsatsen, og ønsker lykke til i opposisjon.


Artikkeltags