Si meninga di med fakkel

Onsdagens kommunestyremøte legger føringene for økonomien i den nye storkommunen i de neste årene. Fakkeltog er et av de mer synlige virkemidlene for å fremme sine saker.

DEL

MeningerForretningene har meget gode tider, de som selger fakler i disse førjulsukene og budsjett-tider. For fakler er anvendelige, enten vi skal ha det hyggelig, symbolisere noe, markere oss eller protestere i nabolaget.

Fakler er blitt brukt siden tidenes morgen, faktisk siden mennesket begynte å bruke ilden.

Oldtidens guder ble ofte hugget i stein eller tegnet med fakler i hendene.

Et mektig virkemiddel enten det var for å gi lys til der du hadde et arbeid å gjøre, for å vise vei i mørket eller for å framvise makt. En av de mest symboltunge er når OL-fakkelen har fartet «jorda rundt» fra Olympia i Hellas, via flere tusen hender, til arrangørlandet, og byen der lekene skal holdes.

«I vårt område har det gått fem fakkeltog på ei drøy uke»

I vårt område har det gått fem fakkeltog på litt over en uke når siste fakkel er slukket i Sande mandag kveld.

Dekorativt og stemningsfullt har det vært i nissetogene i Sande, Holmestrand og Hof under årets julegrantenning, og åpning av julehandelen.

Mer som flammende og gnistrende ildtunger fungerte faklene da sinte, frustrerte og skuffede sambygdinger samlet seg torsdag kveld for å markere sin sterke misnøye med den nye posisjonens standpunkt om å skyve byggeklare Botne flerbrukshall ut i et budsjettmessig skyggeland. Det vil si minst to års utsettelse, av noe som kommunen har dyttet foran seg siden Botne skole mottok elever fra nedlagte Hillestad skole i 2012.

Nå trodde lærere, rektor, barn og foreldre at det var deres tur. Men slik ser det ikke ut fire dager før neste års budsjett- og økonomiplan for de neste årene skal spikres. At også nye Gullhaug barnehage fortsatt skal leve i det uvisse har fått FAU-ene til å frese, og kjøpe inn fakler for å markere sin sterke misnøye.

LES Protesterer på tinghus-anbefalingen: – Jeg kommer til å kjempe til spaden er satt i jorda

Et spesielt fakkeltog blir det også i Sande på mandag. Selv om posisjonen har sagt i valgkampen, og i første politiske budsjettmøte, at ny sentrumsskole skal bygges i Sande, så skal det gås fakkeltog også der for å vise hvor viktig det er at politikerne faktisk holder det de lover i skolesaken.

– Vi frykter utsettelse, så lenge kommunedirektøren i sin innstilling går for det, sa nylig Martin Gran i FAU ved Haga skole.

Lysende fakler i Sande sentrum i regi av FAU ved Haga og ungdomsskolen i Sande, skal være med på å minne politikerne om hvor viktig bygging av sentrumsskolen er å komme i gang med.

LES Forlenger jakten på ny næringssjef: – Konkurransen er ikke sterk nok

Det blir «mykje lys», men kanskje ikke like «mykje varme», på minst ett av stedene budsjettfaklene brenner.

Artikkeltags