Sært, smalt og spesielt – slik hedrer vi vår største forfatter

Olav Duun: Et kulturminne i Holmestrand, både litterært og ellers, nå som lesemaraton. Arkivfoto

Olav Duun: Et kulturminne i Holmestrand, både litterært og ellers, nå som lesemaraton. Arkivfoto

Artikkelen er over 1 år gammel

Sakte-TV og maratonlesning har spredt seg. Lørdag står Olav Duun midt i en maraton.

DEL

MeningerSakte-TV har gått sin seiersgang over landet. Det begynte på NRK med «Bergensbanen – minutt for minutt» i 2009, hvor det også ble filmet gjennom 182 tunneler, og det fortsatte med både «Hurtigruten – minutt for minutt», en ikke mindre enn 134 timer lang kringkasting i 2011, og «Telemarkskanalen – minutt for minutt». Lars Monsen ble nærmest fulgt skritt for skritt på tur i fjellheimen og utenlandske kanaler har kastet seg på den noe pussige trenden.

I tekst har også maratonløp blitt avholdt. Nå avdøde professor Frank Aarebrot foreleste på NRK i 2016 om 227 år med amerikansk presidentvalg på 227 minutter, og han hadde tidligere gjort det samme gjennom 200 minutter å fortelle om Norges grunnlov og historie, og 200 minutter om andre verdenskrig.

I Holmestrand handler en lesemaraton nær sagt selvfølgelig om Olav Duun. «Menneske og maktene» skal fullføres i del to til helgen. En halvmaraton, det vil si halve romanen er lest, neste halvmaraton står på programmet lørdag.

Det er morsomt, men veldig sært, smalt og ganske spesielt å gjøre som Gruppe 65 gjør. Romanen fra 1938 i et maratonløp av ni lesere, skal etter en innledning av Erlig Sørli fortsette der forrige etappe slapp, med kapitlet om «Roald – vidunderbarnet».

En kreativ måte å hedre Holmestrands store forfatter på!

Artikkeltags