Noen fortjente rolige dager

God jul til alle.

DEL

MeningerVi har akkurat gjort unna årets mørkeste døgn. Ikke at noen få sekunder mer med dagslys i dag gjør store forskjellen, men det er et psykisk løft i riktig retning at «sola har snudd», samtidig som vi sakte går inn for landing mot jul.

Nå er det bare de siste gavene på lista. Bare et par besøk til for å pleie samvittigheten en smule. Bare å hente den bestilte ribba og kjøpe inn litt ekstra godsaker til førstedagsfrokosten. Bare å få satt lys på gravene. Bare å få hengt opp meiseboller i hekken. Bare en tur innom post i butikk for gaven fra tante. Det er mye skal bare ... før jul. Helt til det siste. Men nå er tiden snart inne for å coole ned, og la noen fortjente rolige dager sige inn over oss. Legge pliktene vekk, tenke på noe annet og nyte litt fred og ro. For det trengs, det er fortjent og det er bra for kropp og sjel.

Så slapp av!

Det er mange som fortjener en pause. Vi i Jarlsberg har ikke den hele og fulle oversikten, men jeg tror ikke vi overdriver ved å si at i løpet av den siste uka i november, og de tre ukene vi nå har lagt bak oss i desember, har brakt med seg over 100 arrangementer, der kulturutøvere og frivillige har lagt ned atskillige timer for å skape den førjulsmoro og gode stemningen vi gjerne vil ha. Den som gjør at det blir jul i år også.

«Den som gjør at det blir jul i år også»

For mange foreninger er førjulen en viktig, kanskje den viktigste julepresangen, til egen drift i året som kommer. Messer, basarer og konserter som skal være med på å trygge det økonomiske fundamentet, og bidra til at ny aktivitet kan skapes. Takk til dere, og takk til alle de andre som gjør en innsats i det stille, men som er av uvurderlig betydning for dem som får ulike former for hjelp, godt selskap eller litt varm omsorg.

Men vi skal selvfølgelig ikke glemme de som ser fram mot jul med engstelse, dårlige minner, frykt for hva som venter, eller som har litt for lite penger til å være med på den kjøpefesten som lyser mot oss fra alle hjørner. Kjøpepresset er heldigvis ikke det som definerer jula for de aller fleste, men det er vanskelig ikke å bli dratt med i gave-galoppen. Flere velger etter hvert omvendte julekalendere, alternative gaver eller å bruke hele sin tid på å sørge for en god jul for dem som er enslige og kanskje litt ensomme.

Veldig prisverdig, og sikkert en like god følelse å ta med seg hjem for dem som velger å bruke tiden for andre, som de som opplever at det blir en minneverdig feiring. I 2017 gjennomførte Kirkens SOS 21.782 samtaler som handlet om selvmordstanker. Ikke hyggelig å tenke på, men høytider gir også topper på slike statistikker. Derfor er det godt dere har topp beredskap i jula som ellers.

Alt til sammen skal det bli en god jul.

Artikkeltags