– Jeg gikk en tur på stien

Interesser som krasjer: Dagbøter er effektivt mot trenering, når trusler om bøter ikke virker. Illustrasjon: Marianne Karlsen

Interesser som krasjer: Dagbøter er effektivt mot trenering, når trusler om bøter ikke virker. Illustrasjon: Marianne Karlsen

Artikkelen er over 1 år gammel

Konflikten fortsetter mellom industri og friluftsliv.

DEL

Meninger«Jeg gikk en tur på stien, og søkte skogens ro, da hørte jeg fra lien en gjøk som gol ko-ko». Sangen, som er kjent fra barnemunn, må skrives kraftig om dersom den skal kunne synges med fynd og klem fra dem som velger sine friluftsturer i Solumsåsen.

«Krateret blir større, turterrenget mindre»

Der er det for det første vanskelig å finne turstien, og det som høres er pukkverkets steinmalende industri, som år for år eter seg inn i det som en gang var et trivelig og grønt turterreng. Her ser verken reguleringsplaner eller trusler om tvangsmulkt og dagbøter til å bite på driverne.

LES OGSÅ: Truer med dagbøter

Krateret blir bare større, mens turterrenget minker. Nå truer nok en gang kommunen med tidsfrister og bøter. I høst ble det med truslene.

Konflikten mellom industrien og pukkverk på den ene siden, og naboer og friluftsinteresser på den andre, har sitt opphav fra mange år tilbake. Ved et søk i lokalavisens arkiv bare de siste åtte årene finner vi mange artikler, som etterhvert nærmest blir som repriser å betrakte.

Konfliktene er de samme, henvisningene til reguleringsplaner og lovverk er til forveksling like, og hva som kan bli konsekvensene likeså. Likevel fortsetter det i samme sporet. I fjor, som nå denne uken, truer kommunen med tvangsmulkt og dagbøter dersom ikke pukkverket rydder opp i det som er ødelagt, og etablerer en ny skjerm med grønt mot turstien.

LES OGSÅ Har mistet tålmodigheten

Innen 1. mai er det denne gangen sagt at turstien i Solumsåsen skal settes i stand. Før 15. mars må pukkverket sende kommunen et brev som beskriver hvordan vegetasjonsbeltet og turstien skal bli. Innen. 8. desember var fristen ifjor, men lite eller ingenting skjedde.

Dagbøter som svir har en tendens til å sette fart i slik trenering vi her ser. Nå bør kommunen bruke dette midlet.

Artikkeltags