Idrettsglede for nesten alle

Artikkelen er over 1 år gammel

Gullhaug idrettslag sørget for at alle som ville fikk bli med.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.«An apple a day keeps the doctor away», heter det i en kjent frase.

Epler er også indirekte medisinen når Gullhaug idrettslag gjør det mange politikere bare snakker om. De tok et aktivt og positivt grep for at familier med dårlig råd skulle kunne sende sin gutt eller jente på fotballskolen til HIF.

Gullhaugledelsen bruker av overskuddet fra epledugnadene, og salget av eplemost, til å gi utsatte barn den samme muligheten som mange av vennene kan ta for gitt. Det vil si at foreldrene har råd til å betale for det årlige HIF-tilbudet uka før skolestart.

LES Fotballskolen kan fort bli i dyreste laget for mange barnefamilier – det gjør Gullhaug IL noe med 

Gullhaug IL har ikke bare gjort noe viktig for de barna det gjelder på denne ukas fotballskole, de har også bidratt til at ungene som ikke alltid kan få de samme mulighetene som kompisene, har vært og blir en del av gjengen på fotballskolen og når skolen starter nå på mandag. For noen kan det ha betydd utrolig mye for hvordan skolehøsten, kameratskap og samholdet kan bli.

Vi vet dessverre hvor ille motsatsen kan være.

Beregninger viste at 101.000 barn under 18 år bodde i en husholdning med vedvarende lavinntekt i 2016, noe som da utgjorde 10,3 prosent av alle barn i denne aldersgruppen. Dette var en økning på 0,3 prosentpoeng fra året før. Nå skal dette tallet ha øket til 105.000 barn under 18 år. Med andre ord forskjellene fortsetter bare å øke, dermed blir det bare viktigere de tiltak som lokale arrangører og aktører kan sette inn.

«GIL gjør det mange politikere snakker om»

Problemet er kjent også i andre miljøer enn bare idretten. I fjor skrev Jarlsberg om Redd Barnas opprop «Alle barn og unge har rett til lek og fritid». Synøve Linnea Halsengård uttalte at det er mange barrierer som gjør at barn ikke får være med på fritidsaktiviteter. Det kan være dårlig råd, men det kan også være fordommer eller mangel på informasjon eller tilrettelegging. Men økonomi går igjen som den største barrieren for mange.

LES Løke vant foran Floeng 

I saken henviste Halsengård til at det i Holmestrand var 165 barn som vokser opp i familier med dårlig råd. I 2018 var dette åtte prosent av alle barna i kommunen.

En ting er en enkeltstående fotballskole, men når barn finner på unnskyldninger for ikke å bli med på det de andre barna gjør, eller ikke kan komme i bursdager fordi de ikke har råd til presang, ja da er det kort vei til utestengelse og utenforskap.

Ser vi på andelen lavinntektsfamilier er de fleste av dem med innvandrerbakgrunn, men økningen er relativt jevn uansett etnisk bakgrunn.

Gullhaug idrettslag har gått foran og vist at det går an i det små, men de kan ikke greie jobben alene.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken