God jul med kredittkort

Drar kortet: Rundt 850.000 nordmenn drar kredittkortet for å betale jula. Foto: Pål Nordby

Drar kortet: Rundt 850.000 nordmenn drar kredittkortet for å betale jula. Foto: Pål Nordby

Tradisjoner koster, og mange må spe på litt med lånte penger for å lande julestria.

DEL

MeningerJul er kultur og tradisjoner, eller kanskje kan det også kalles vaner. En ny vane, eller uvane, har kommet snikende de siste årene.

Det er stadig flere nordmenn som bruke kredittkort for å betale for julemoroa, mat, gaver og alt som skal til for å møte forventninger og krav. En undersøkelse gjort i bankene ble presentert av forbrukerportalen Dinero forrige uke. Den viser at rundt 850.000 nordmenn bruker kredittkort for å betale halvparten, eller mer enn halvparten av julehandelen.

LES Høyre er ikke veldig imponert: – En dårlig start

Samtidig har spørreundersøkelsen, som er gjennomført av YouGov, avdekket at 24 prosent av de spurte har følt seg bekymret for økonomien i forbindelse med for høyt forbruk i julehøytiden.

Et høyt kredittkortbruk bekymrer økonomene. Det viser seg at mange som dekker kostnader med dyr kreditt ofte kan ende opp med å bruke mer for å dekke opp for regninger på gamle kjøp. Slik kan man komme inn i en ond spiral, som er vanskelig å bryte. Gleden ved jula kan også bli kraftig dempet av bekymringene for hvordan økonomien skal se ut på nyåret.

LES Sakslista var lang og budsjettet skulle diskuteres til slutt:Det ble et 10-timers møte

Det positive i undersøkelsen er at mange betaler kredittgjelda raskest mulig og innen forfall. For andre kan jula vare mye lenger enn bare til påske. God jul – på kreditt!


Artikkeltags