Det er ekstra god grunn til å heise flagget for ny aktivitet i Fibo-bygget

Resirkulering av gamle bygninger: Blomster visner og dør, men nye springer ut. Illustrasjon: Marianne Karlsen

Resirkulering av gamle bygninger: Blomster visner og dør, men nye springer ut. Illustrasjon: Marianne Karlsen

Artikkelen er over 1 år gammel

Tomme mørke bygninger oser av tristhet.

DEL

MeningerDet finnes ingenting så trist som forlatte industribygg, som gjennom år har forfalt, som står der stille og øde, med ugress langs veggene, tomme mørke vinduer og oppsamlet skrot i bakgården.

Innholdsløse industrilokaler, der det skulle vært lyd av hammerslag, maskiner og mennesker i arbeid, sprer en tristhet rundt seg, og forteller om gode dager som er over, og som kanskje heller ikke noen gang kommer tilbake. Arbeidsplasser og lønningsposer forsvant.

Derfor er det ekstra god grunn til å heise flagget for at det snart ti år etter konkursen til tradisjonsrike Fibo, nå er aktivitet i nærmest hele den store industrikolossen på Bentsrud.

LES OGSÅ: Perfekte lokaler

Hjørnesteinsbedriften Fibo, nest størst etter Hydro i Holmestrand, som for ti-tolv år siden hadde rundt 120 på lønningslista måtte til slutt legge inn årene. Mot slutten ble det forsøkt med et eventyr i Polen, men ikke alle eventyr ender godt.

Fibos Polen-reise endte i stedet for å bli en redningsplanke, som et lite mareritt. I dag er Fibo-epoken en del av Holmestrand sin tradisjonsrike industrihistorie.

Nå vokser det ny virksomhet i bygningene. Det gir nye historier gjennom folks hverdager, verdiskapning og utvikling. Fem bedrifter er lokalisert på stedet så langt, og eieren som tok en sjanse og investerte 25 millioner i å kjøpe eiendommen i 2016, snakker ikke bare om også å oppgradere uteområdene, men i tillegg bygge på og utvide. Ugresset langs veggene har blitt til nye blomster i en optimistisk tid.

Det snakkes om nye og varige arbeidsplasser, noe som er søt musikk i Holmestrand.

«Ingenting er så trist som tomme bygg»

Tomme industribygninger skriker spøkelsesaktig mot lokalsamfunnet, det gjør også tomme skolelokaler. Tidligere Hillestad skole, der barnestemmene forstummet i 2012, ser ut til å gjenoppstå som et leilighetskompleks på et hyggelig tun med småhus rundt seg.

LES OGSÅ: Fra skole til elvetun

Her virker det som utbyggerne vil kunne skape noe nytt, som Hillestad kan trenge etter mange nedleggelser av viktige funksjoner de siste tiårene. Kanskje er det barn i husketativene igjen ti år etter at skolen måtte stenge dørene.

Tyngre ser det ut til å gå for tidligere Gausetangen skole. Siden nedleggelsen har planer for leiligheter ved siden av den nye barnehagen blitt presentert i flere omganger, men av ulike årsaker ikke kommet videre. Vi venter spent.

Akkurat nå er «gjenbruk» av herredshuset i Hof det mest omtalte blant folk. Engasjementet tilsier at det ikke tåler å være et «spøkelseshus» i flere år.

LES OGSÅ: Bygdekvinnene på banen

Artikkeltags