Agurkene vokser fortsatt

Nyhetssommer betyr mange rare mailer til redaksjonen. Litt agurktid er det fortsatt.

DEL

MeningerSolstikk, flått, kugalskap eller bare gammelt godt «agurknytt» nå midt i feriemåneden. Det er lov å prøve seg. For «agurkene» finnes fortsatt hos redaksjonene, selv om de må kjempe mer om plassen enn før med årets valgkamp og andre sommernyheter.

Til journalistene ramler det ned både håpefulle, fantasifulle og målretta mailer nå på sommeren i håp om at redaksjonen vil la seg friste til å få et ferdigtygget manus til å putte inn på en av sine avissider, nå som deler av staben er på sommerferie. Mye rart kommer det som sagt fra alle kanter, men vi har i grunnen vært skjønt enige om at den gode gamle «agurktiden» mer eller mindre er over med den store informasjonsflyten det nå er gjennom hele året.

LES Barlin- beboere er foreløpig beroliget etter at Grete Wold (SV) tok opp saken deres 

Journalistene trenger ikke løpe rundt å måle agurkveksten, eller sjekke prisen på jordbærkurven eller halvlitere med øl annenhver dag. Det er nok av nyheter å ta av også i juli, så mange av mailene med litt pussig innhold går rett i den digitale papirkurven.

Men den som nylig kom fra Norsk Friluftsliv stoppet vi altså litt ved, og vi ble enige om at jo, litt agurktid i juli er det nå likevel.

E-posten oppfordrer faktisk folk til å lære seg kuvettreglene. Ja vel, jeg må innrømme at de reglene visste jeg ikke at fantes. Barnelærdommen om «De ti bud» og fjellvettreglene er kjent stoff, men kuvettreglene... Nja, rare greier, derfor måtte jeg bare lese mer.

Kuvett er det regler for, bare så du vet det. Men det handler ikke om vettet til kuene. Dum som ei ku, er jo et ordtak fra gammelt av. Nei da, det er for å unngå konflikter og ulykker nå i sommer, at frilufts- og bondeorganisasjoner lanserer egne kuvettregler.

«Kuvett er det regler for, bare så du vet det»

De siste årene har det visstnok vært flere tilfeller hvor turgåere har blitt skremt eller angrepet av kyr. Det skyldes blant annet at det er flere beitende kyr med kalv og begrenset kunnskap om hvordan man møter dyr på beite. Og nå har altså 17 friluftsorganisasjoner under Norsk Friluftsliv gått sammen med Bondelaget, TYR, Tine Norges Bonde- og Småbrukarlag og Geno, og laget sine kuvettregler.

LES

Hold avstand til dyra og gå utenom flokken. Ikke gå mellom dyra. Kyr kan bli pågående og skape uønskede situasjoner, får vi vite. Ikke gå bort til kalven. Kua kan gå til angrep for å beskytte kalven sin. Og hunder bør ikke tas med til beitende dyr.

Husk at du skal lokke grinder, og båndtvangen må overholdes folkens! Her er det mye å huske på.

Men kyr er helt all righte dyr, det skal du også vite som turgåer.

Artikkeltags