Nye koster og mer kultur

«hopper etter Wirkola»: Årets festivalkomité overtar «pinnen» med et spennende program gjennom ti hektiske junidager. Illustrasjon: Marianne Karlsen

«hopper etter Wirkola»: Årets festivalkomité overtar «pinnen» med et spennende program gjennom ti hektiske junidager. Illustrasjon: Marianne Karlsen

Så er den i gang: Den 26. kulturfestivalen!

DEL

Meninger«Å hoppe etter Wirkola» er et forslitt uttrykk, men brukes fortsatt som et bilde på hvor vanskelig det kan være å overta etter noen som har gjort det veldig bra, ofte også over tid.

De fleste i dag vet vel knapt hvem storhopperen Bjørn Wirkola var som idrettsstjerne, men han hanket blant annet inn medaljer av edleste valør under ski-VM i Holmenkollen i 1966, med plettfri stil og dertil nedslag.

Og det er også en stor skøyteløper som dagens kulturfestivalkomité skal overta stafettpinnen etter. Det gikk fryktelig fort i svingene med Roar Grønvold på Bislett og andre store skøytearenaer, og det gikk også styggfort i svingene som festivalgeneral i Holmestrand i nærmere 20 år.

LES OGSÅ: Her blir det liv: – Vi er klare for folkefest 

Det er ikke få toppnavn som har gjestet byen i god blanding med lokale kulturpersonligheter, grupper, teater, tryllekunstnere, idrettstalenter og andre gjennom årene.

I det 26. året av Holmestrand kulturfestival skal altså en ny gjeng sette utfor ovarennet, ta sats på hoppkanten og lande lengst mulig ned i unnarennet, med et så støtt Telemarknedslag som råd er. Og gode stilkarakterer er det bra å få med seg i svevet. Det er mange dommere i en kulturfestival, og det er alltid nærliggende å sammenligne med det som har vært.

«Og gode stilkarakterer er det bra å ha med seg»

Men komiteen later til å ha årets store junibegivenhet under kontroll. I tidlig sommervarme har de smilt, slått ut med armene og ønsket velkommen til nok en folkefest, som skal vare i ti hele dager.

Det er lett å speide etter hva som er nytt i programmet, men like viktig er det å sjekke at bautaene, eller støttespillerne av lokale kulturkrefter er med. At Kaptein Sorte Bill og hans motpart Grusomme Gerda dukker opp er viktig for identiteten til festivalen. Det samme at HUK, Swinglett, danserne, kulturskolen og de mange faste utstillerne er med også i år.

LES OGSÅ: Swinglett slo an i Litauen: Fikk kjempetips 

Det hadde ikke vært noen kulturfestival i Holmestrand i 26 år hvis ikke de lokale aktørene hadde engasjert seg. De lokale er bærebjelken. Innslagene utenfra har alltid vært krydderet.

Positivt er det at komiteen har gjort en innsats for å få flere unge med. «Ung Energi» er alltid kjærkomment, her i en form som skal passe både de under og over 18 år. En ambassade involvert, den thailandske, har vi heller ikke hørt om før. Så er det alltid spennende hvilken mottakelse de antatte toppnavnene får.

Vi er sikker på suksess uansett.

LES OGSÅ: Bacalaofest som tradisjonen krever: 700 porsjoner bacalao 

Dette lover bra, og vi gleder oss til alle de ti dagene.

Lykke til med årets festival!

Artikkeltags