Et langskudd i drapssaken

Det vil være en helt fantastisk utvikling i Orderudsaken 20 år etter dersom Holmestrand-sporet fører fram.

DEL

MeningerKan en colt 38, introdusert det året kvinnene fikk stemmerett i Norge, bidra til en endelig løsning på en av Norges mest spesielle og kompliserte drapsgåter?

Kan et av våpnene som drepte Anne Orderud Paust, Marie Orderud og Kristian Magnus Orderud ha befunnet seg i Holmestrand i disse 20 årene som har gått etter den grufulle natten på Orderud gård ved Sørumsand 22. mai 1999?

Det hadde vært en pågående strid mellom Kristian Magnus Orderud og Per Orderud om gården over tid, og påtalemyndigheten hevdet at dette var motivet for trippeldrapet. Anne Orderud Paust ble, henholdsvis ti og ni måneder tidligere, utsatt for to attentater.

LES Vogt (FrP) lanserte Grelland-idé for justisministeren: – Dette vil kunne øke tryggheten for innbyggerne i Holmestrand

Dette ble også koblet til gårdstvisten. De tre ofrene var alle truffet av flere skudd, to av ofrene var truffet med nakkeskudd. Skuddene mot nakken til Anne Orderud Paust og Kristian Magnus Orderud var avfyrt på mindre enn fem centimeters avstand. Ren henrettelse.

Etterforskningen viste at det var brukt to ulike våpen under drapene. En revolver kaliber 38 og en pistol kaliber 22. Men ingen av våpnene som ble brukt under trippeldrapet i kårboligen på Orderud gård ble noen gang funnet. Nå kan det ha skjedd et lite gjennombrudd i saken, 20 år etter, i Holmestrand. Privatetterforsker Tore Sandberg mottok våpenet, en Colt police Special 6. november i fjor, og han leverte det umiddelbart til Gjenopptakelseskommisjonen, som i 2020 skal vurdere om Per Orderud skal få sin sak gjenopptatt, etter en begjæring om dette i 2018.

«Hva skulle de gjøre i Holmestrand?

Våren 2002 ble Per Kristian Orderud, Kristian og Maries sønn og Annes bror, dømt skyldig til 21 års fengsel. Veronica Orderud, Pers daværende kone, ble dømt skyldig til 21 års fengsel. Kristin Kirkemo, Veronicas søster, ble dømt skyldig til 16 års fengsel og Lars Grønnerød, Kristins tidligere kjæreste, ble dømt skyldig til 18 års fengsel. Grønnerød døde i 2019.

LES Vil videreføre politirådet

Sandberg har fått opplyst av personen som overleverte ham Colten i november, at den i «mange år» har befunnet seg i Holmestrand.

Det som gjør denne opplysningen ekstra interessant er at det under rettssaken kom fram opplysninger om en biltur Grønnerød og Kirkemo foretok i en lånt bil fra Oslo til nettopp Holmestrand natt til 28. mai 1999, seks dager etter drapene. Hva skulle de gjøre i Holmestrand seks dager etter drapene? Hvem skulle de møte?

Kan revolveren Sandberg fikk overlevert i november virkelig være et av drapsvåpnene fra Sørumsand?

Hvem har oppbevart det?

Og hvorfor blir det overlevert nå, 20 år etter?

LES Varslet om narkosalg, prostitusjon og husbråk: Ble tilbudt psykolog


Artikkeltags