Det blir nok en form for jul her også: Med gaver som varmer

Å håpe: Vi får bare håpe det beste. Barna ved Beyond, ønsker uansett sin vanskelige situasjon, alle Merry Christmas. Foto: Nils W. Ørum, Lions Club Holmestrand

Å håpe: Vi får bare håpe det beste. Barna ved Beyond, ønsker uansett sin vanskelige situasjon, alle Merry Christmas. Foto: Nils W. Ørum, Lions Club Holmestrand

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Strikketøy, som sokker og barnetøy fra Holmestrand får bokstavelig talt bein å gå på for syriske flyktninger i Libanon. Lions Club sørger for det.

DEL

Libanon: Nils W. Ørum kan fortelle at dette er gaver som varmer i dobbelt forstand.

– Det kan bli kalt i Bekaadalen, ned mot minus 15 på det verste og med snø. Det som satte det hele i gang var en kollega av meg som møtte barn som gikk barbeint i snøen i Arsal (nord i Libanon). Vi måtte gjøre noe og han fikk flere med seg på denne tanken.

Ørum kan videre fortelle at han var der nede sammen med andre LIONS fra Norge i desember 2015 og vi fikk i orden en del avtaler.

Ferdig i 2017

– 17. januar 2017 var senteret vårt i Saadnayel i Bekaadalen ferdig (ca. en times kjøretur fra Beirut). Vi var meget stolte av at vi fikk dette til og innledningsvis kun med penger fra LIONS medlemmer i Norge. LC Holmestrand har gitt cirka 80.000 kroner til senteret. Vi samarbeider med en libanesisk NG0 (non governmental organization) som heter Beyond. De driver 25–30 lignende sentre i Libanon, men ikke av samme kvaliteten som den vi har bygget. Ørum forteller at det er ikke så ofte han får tårer i øynene, men når han besøkte senteret første gang var det en stor opplevelse med full aktivitet med lærere og glade barn. Senteret er et Community Centre against child Labour. Senteret omfatter barnehage, skole og mange andre aktiviteter. Før en begynner på senteret vårt blir det gjennomført tester i matematikk og arabisk for å finne ut hvilket nivå de skal være på. Det pedagogiske opplegget er imponerende med bl.a. faste tester med mer hver måned. Elevene blir fulgt opp hver dag. Kommer de ikke til senteret, blir det ringt til foreldrene eller personlige besøk fra en av de ansatte som selvfølgelig spør hvorfor eleven ikke er på senteret, forteller han.

LES OGSÅ: «Mekkgarasjen» fikk 210.000 kroner av Gjensidigestiftelsen: – Vi blir helt satt ut 

45 elever totalt

– Det er to skift, 300 elever på skift en og 150 elever på skift to, i alt ca. 450 elever. Foreldrene kan besøke klassene når de vil. Det er også verdt å merke seg at ungdommene blir fulgt opp inntil ett år etter at de er ferdige «hos oss» og er på offentlig skole. Her er frafallet null av de elevene som har vært på senteret. Det som kanskje imponerte meg mest var hvordan de har fått til at gutter og jenter er i samme klasserom, sitter ved samme bord under gruppearbeid, Sunnier, Alawitter (en del av Shia islam), Druzere og noen kristne. Dette hadde innledningsvis møtt motstand blant en del foreldre, men det har gått seg til. Fra hans tid i Afghanistan satt alltid jentene bakerst i klasserommet eller noen ganger i egne klasserom forteller han. I Libanon har de fått til noe helt unikt. Dette må vi bare omfavne, det er fantastisk! Dette er virkelig å bygge fred og forståelse for fremtiden, sier han optimistisk.

Barnas rettigheter

Ørum kan også fortelle at Beyond har som spesialfelt barns rettigheter i samfunnet. Dette legger de meget stor vekt på og jobber mot barnearbeid.

LIES OGSÅ Lions Club Holmestrand har gitt 695.000 kroner lokalt: Nå gir de 40.000 nye kroner 

– Ikke alle får plass på vårt senter, men de som er på senteret «underviser» også andre familiemedlemmer, naboer og foreldre i leirene de bor. Dette medfører en meget positiv synergieffekt som vi bare må omfavne. Det gjennomføres flere foreldremøter a to timer flere ganger hvert år. Videre var svaksynte/blinde tatt inn i undervisningen og var sammen i vanlige klasser. De var ikke atskilt. En liten gutt manglet en arm, men satt med sin avbitertang og lagde smykker sammen med de andre. Det er også verdt å merke seg at i flere klasserom var det hengt opp hjemmelagede plakater/posters med LIONS Norway og Beyond eller bare LIONS. Vi har noe å være stolte over i Libanon. Psykososialt blir også elevene fult opp. Mange har en meget tung sekk å bære og forferdelige minner fra krigen i Syria og tap av familie og venner.

Tegner vanskelige ting

Ørum har tatt flere bilder av det barn hadde tegnet, bl. a en tegning av en mann i bar overkropp som er lenket til en vegg og ved siden av han står en mann antakelig med pisk/batong. Hva slags grusomheter har dette barnet opplevd? Observasjoner gjøres på hvordan de opptrer i team og klasserom. De som har behov gis psykoterapi. Beyond har også et par hemmelige steder hvor ungdom kan bo dersom seksuell utnyttelse eller vold skjer i familien. Hygiene for barna gjennomgås også, spesielt for jentene. Videre gjennomgås trafikkregler eller rettere sagt hvordan overleve i trafikken, da svært få trafikkregler eksisterer i Libanon. Det undervises også i ernæring. Videre er det dansegruppe, sangundervisning, nyhetsgruppe, håndarbeid og andre aktiviteter som skal hjelpe barna på deres vei til et forhåpentligvis bedre samfunn.

LES OGSÅ: Denne gjengen vil gi Hagemannsparken en real ansiktsløfting 

Mellom bygningene dyrkes det grønnsaker som foreldrene til elevene kan bruke i husholdningene.

Bra skussmål

Beyond får nå så bra skussmål at de har tatt imot personell fra Egypt, hvor Beyond har gitt dem opplegg og opplæring for hvordan en skal kunne ta seg av gatebarn i Kairo på en positiv måte. Beyond har også vært i Norge, Genève og i Canada for å undervise og holde foredrag om hva de gjør.

– Beyond er nå tydeligvis en aktør det blir lagt merke til internasjonalt. ILO (International Labour organization) har også besøkt vårt senter og sier at det er et av de beste hvis ikke det beste i den arabiske verden!

Nils W. Ørum forteller også at representanter for den norske ambassaden hadde vært på senteret og ga LIONS honnør for det de hadde fått til.

– Hva vi har gjort er også presentert på internasjonale møter i LIONS. Dette har medført at Irland har støttet med 50.000 amerikanske dollar og danskene kom med 500.000 kroner til mobilt legekontor med mye utstyr, som kunne brukes i de forskjellige leirene.

Juleforberedelser

– Vi så også en del av juleforberedelsene som barna holdt på med. Det var nissedrakter, sang og dans og med juletre. Flere amerikanske sanger kjente vi igjen. Mange likheter med det vi har, men feiring og eventuelle pakker er nok i atskillig mindre omfang enn det vi kan har. Nå har krigen vart lenger enn den siste verdenskrigen. Den største gaven alle drømmer om er å kunne komme tilbake til sitt fedreland og leve i fred, Inshallah (hvis Gud vil, sier de), men det er store utfordringer som møter de med oppbygging, jobbmuligheter og mange andre små og sore utfordringer.

Merry Christmas

– Vi får bare håpe, barna ved Beyond ønsker Merry Christmas, sier Nils W. Ørum.

Artikkeltags