Nok plast i naturen nå

Helium og plast: Ballongsalg fra 17. mai for noen år siden. Foto: Alexander Svanberg

Helium og plast: Ballongsalg fra 17. mai for noen år siden. Foto: Alexander Svanberg

Artikkelen er over 2 år gammel

Alle bør ta et tak når det gjelder plast.

DEL

MeningerDet ser ut til at det er vanskelig å finne hjemmel for å forby salg av heliumballonger på 17. mai.

Det står ikke noe i politivedtektene om verken plast eller helium, men faktum er at heliumgassen trengs til nyttige formål, mens plasten fra ballongene, som ingen vet hvor ender etter en ferd opp mot skyene, den forsøpler i sjø og skog og er beviselig farlig for både fisk, fugl og andre dyr.

LES OGSÅ: Vil ikke ha forsøpling

Derfor bør vi si nei, selv om barna har en kortvarig glede av å være ballongeier.

I NRK-programmet «Planet Plast» legger Line Elvsåshagen ut på en reise inn i det som omtales som verdens raskest voksende miljøproblem. Hun sier i det første programmet at hvert minutt av døgnet havner plast tilsvarende en full søppelbil i verdenshavene, og konsekvensene er enorme, spesielt for dyrelivet.

Line, i likhet med oss andre, vil ikke se flere bilder av hvaler med magen full av plast eller fugler som henger fast i garnrester. Nå vil hun gjøre noe.

LES OGSÅ: Fyll en bærepose

All plastsøpla kommer jo fra oss mennesker, så da kan vi vel fikse det også, mener hun, og spør: Hvor mye kan hver og en av oss egentlig bidra?

Det er et stort spørsmål, men vi kan i hvertfall bidra i det små, i det hverdagslige med sortering og kasting av søppel dit det skal.

Og så kan vi droppe ballonger på 17. mai, slik også flere 17. maikomiteer rundt om i Vestfold ønsker.

Artikkeltags