– Det har tatt helt av i år

Artikkelen er over 2 år gammel

Denne helgen er alle miljøvernere.

DEL

MeningerOg det er bra! Det er selvfølgelig helgens store aksjon mot plast i havet og søppel ellers i naturen vi sikter til. Hvalen fra Sotra, som ble vist i TV-ruta landet over med magen full av plast, har vist hvilken vei små og store må gå sammen for å få bukt med et problem større enn de fleste av oss ante.

Gåsenebbhvalen fra Sotra, som måtte avlives vinteren 2017, hadde over 30 plastposer i magen. Den kunne ikke overleve.

LES OGSÅ: Butikkdrivere tar et tak

I vinter ble en spermhval skyllet på land ved Alicante i Spania. Den hadde 29 kilo plast, og i tillegg ei plastkanne i magen. Trøsten får være at disse hvalene, og andre dyr som har dødd av menneskers forurensning, ikke har dødd forgjeves. Sotra-hvalen alene har skapt et miljøfokus både her hjemme, men også utenlands, som ingen miljøkampanjer før noen gang har greid. Nå vil alle rydde, overalt og hele tiden.

Hold Norge Rent-aksjonen kunne i fjor melde om rekorddeltakelse på nesten 50.000 mennesker som på frivillig basis samlet inn over 1.400 tonn plast og søppel langs strendene på norskekysten. Den rekorden vil i år bli smadret, skal vi tro alt engasjementet som vises, ikke bare i den offisielle ryddeuka og på strandryddedagen, men hele året.

«Nå vil alle rydde, overalt og hele tiden»

Derfor er det knapt en påstand at det har tatt helt av i år. Det er bare å se rundt seg lokalt. Der er det skoleklasser, miljøagenter, miljødetektiver, pensjonister, Skjærgårdstjenesten, turistforeningen og mange andre frivillige, som virkelig gjør en innsats for fisk, dyr og oss alle.

Og oppfordringen er å fortsette med det, hver gang vi ferdes i skog og mark, langs strendene eller på sjøen. Dessverre finnes det fortsatt søppel nok til alle, også etter strandryddedagen, men for hvert tonn som flyttes fra naturen til søppeldeponier, jo bedre blir det.

LES OGSÅ: Fylte 35 store sekker

Å fortsette med å sanke søppel, er flott. Det trengs å gjøre i mange år framover, men vi må gjøre noe med «produksjonen av søppel» skal det monne. Og det er tiltak i gang, lokalt og globalt. At butikkene tar et tydelig grep er et godt synlig forebyggingstegn i hverdagen.

Rema har akkurat gått ut med at de fjerner 304 tonn plast allerede i år, gjennom å erstatte dagens plast med poser som er 80 prosent gjenvunnet plastsøppel.

Kiwi har sagt at de skal klare å kutte 200 tonn plast fra sine frukt- og grøntavdelinger innen utgangen av 2020.

Og ifølge Finn.no førte nordmenns kjøp og salg av brukt i 2017 til at vi sparte miljøet for 22.600 tonn plast, noe som tilsvarer cirka tre milliarder plastposer.

Det er med andre ord mye bra på gang, så la oss fortsette trenden. Det tjener vi alle på i framtiden!

Artikkeltags