Ballonger? Nei takk!

For få år siden: Alle skulle ha heliumballonger da de var på sitt mest populære. Arkivfoto: Alexander Svanberg

For få år siden: Alle skulle ha heliumballonger da de var på sitt mest populære. Arkivfoto: Alexander Svanberg

17. mai er mer enn nok fargerik med nasjonens farger. Vi trenger ikke forsøplingen som heliumballongene representerer.

DEL

MeningerVi har akkurat gjort unna uken som heter «Hold Norge Rent». Den ble avsluttet med den årlige «strandryddedagen».

Tonnevis med plast og annen søppel ble også i år fjernet fra havet, kyststripa, havna, elver, bekker, tjern og natur ellers. Med det som bakteppe vil det være meningsløst å slippe haugevis av heliumballonger til værs 17. mai, bare for at de timer senere skal dale ned igjen for å bli liggende i skog, sjø og i grøftekanter.

Dette salget, og tilbudet om å kjøpe, bør vi alle si nei til enten vi er kommune, private grunneiere eller menigmann i gata.

Si heller ja værsågod til mer is, brus og pølser, og nei til selgerne. For ballongselgerne kommer sannynligvis til å dukke opp uansett, enten det er et forbud eller ikke fra kommunens side.

Det beste er å snu ryggen til, for kjøper vi ikke, så er heller ikke markedet til stede for de – dessverre, fargerike og fristende heliumballongene.

«Hold Norge Rent» har laget sine egne ballogvettregler: Slipp aldri ballonger fri utendørs, og send aldri ballonger opp i luften. Ballonger som slippes fri faller ned igjen og er en kilde til forsøpling. Unngå bruk av heliumballonger. Disse stiger fort til værs og kommer lettere på avveie. Nedbrytbare lateksballonger må heller ikke komme på avveie i naturen. Disse ballongene bruker også tid på å bryte ned og er derfor også en kilde til forsøpling og en fare for dyrelivet. Og slik fortsetter det med en del regler til.

Det enkleste er å la være å kjøpe!

Artikkeltags