15-20.000 dugnadstimer

Det bør ikke gå 20 år til neste gang.

DEL

MeningerDet er en imponerende innsats ungdom, foreldre og andre frivillige har gjort og gjør i Hof denne uka. Mellom 15.000 og 20.000 dugnadstimer er det anslått at må til for å forberede, gjennomføre og rydde opp etter et landsstevne for bygdeungdom fra 12 fylker.

Det har vært fire års planlegging av arrangementet, for «bare» fem dager som går med til selve stevnet. Og det beregnes rundt ei uke til all sjauing, opprydding og fjerning av alle «spor» etter ungdomsinvasjonen i området rundt skolen i Hof.

«En viktig omdømmebygger er stevnet»

Og for et program bygdeungdommene har klart å snekre sammen. Det er en helt egen kulturfestival som foregår i Hof i disse fem dagene, med non-stop aktiviteter, konkurranser og crazy påfunn dagene lange, mens fest, konserter og sosialt byggverk mellom folk og fylker skjer på kveldene. Med relativt høy party-faktor, men det er slik det skal være når ungdom slår seg litt løs.

Det er et spenn og variasjon i programmet til å løfte på brynene av. Ikke bare er det tøyse- og tulleaktiviteter, men seriøse NM-konkurranser, der prestisje og prestasjoner henger høyt i ferdigheter tradisjonelt knyttet til bygde- og bondemiljøet.

En av forskjellene på denne «kulturfestivalen» og andre festivaler i nærmiljøet, er at de 2.000 deltakerne kommer fra store deler av Norge. Hof er med andre ord ikke bare et sted for lokal fest og moro, men kan med et vellykket arrangement bli en viktig bidragsyter til at folk fra mange kanter får opp øynene for hva Hof og stedene rundt i Holmestrand kommune kan ha å tilby. En viktig omdømmebygger er landsstevnet. At været også har spilt på lag betyr utrolig mye.

Det bør ikke gå 20 år til neste stevne arrangeres i Vestfold. I 1999 var Larvik vert, men med gode skussmål og et godt drevet fylkeslag i Vestfold, bør mulighetene være gode for nok et storarrangement innenfor de ti neste årene. Kanskje da i Sande? Et fylkeslag med rundt 800 medlemmer, som er i vekst, og som ønsker å arrangere, det teller. Dette, og årets stevne i Hof, er viktige kriterier å ha med når søknader om nye landsstevner skal behandles i hovedstyret.

At folk stiller opp, garanterer arrangementsleder Inger-Martha Skjelland. Det er en av de positive erfaringene fra Hof. Nå står en ukes ryddejobb igjen av det som har tatt fire år å forberede.

Godt jobba ungdommer. Og at det er i Hof og Eidsfoss det skjer denne helga er sikkert. I Eidsfoss går det årlige steintreffet av stabelen, også vanligvis med firesifret besøk.

Kanskje blir det greit å puste ut til uka, etter «slaget» i Hof.

Artikkeltags