1.700 går med bøsser i Vestfold

Aksjon: – Å bli alvorlig kreftsyk forandrer alt, både for den som er syk og de som er rundt, sier Anne Lise Ryel. Arkivfoto

Aksjon: – Å bli alvorlig kreftsyk forandrer alt, både for den som er syk og de som er rundt, sier Anne Lise Ryel. Arkivfoto

Syv av ti nordmenn overlever kreft, men bak statistikken skjuler det seg store forskjeller.

DEL

Vestfold: Det er fremdeles flere kreftformer som svært få overlever.

– Å bli alvorlig kreftsyk forandrer alt, både for den som er syk og de som er rundt. Å få vite at man får leve videre, er den aller beste følelsen i livet. Den følelsen vil vi at flere skal få oppleve, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen.

LES OGSÅ: – Det kan skje hvem som helst 

Årlig aksjon

Krafttak mot kreft er Kreftforeningens årlige landsomfattende bøsseaksjon. I år samles det inn penger til kreftformene som få overlever. Lungekreft og bukspyttkjertelkreft er blant disse. Bare to av ti overlever lungekreft og færre enn én av ti overlever bukspyttkjertelkreft.

Mange årsaker

– Det er flere årsaker til at noen kreftformer fremdeles har lav overlevelse. Ofte oppdages de for sent fordi de har diffuse symptomer og ikke en kul som kan kjennes ved en sjekk. Kreften er dermed kommet langt når den først oppdages, og mange har fått spredning. Svulsten ligger også ofte så vanskelig til at kirurgi ikke er et alternativ, forklarer Ryel.

LES OGSÅ: Jon Inge mistet søsteren sin i kreft – da tok han opp kampen mot sykdommen på egen hånd 

Over 20.000

Kreftforeningen ønsker å endre denne alvorlige situasjonen. Denne uken mobiliserer over 20.000 bøssebærere over hele landet for å ta et krafttak mot kreft. Midlene som samles inn skal blant annet gå til kreftforskning for å bidra til at flere overlever, og til gode omsorgstilbud for pasienter og pårørende.

– Et av Kreftforeningens viktigste mål er at flere skal overleve kreft. Derfor må vi gi de gruppene med dårligst odds et løft. Mer kunnskap er avgjørende dersom vi skal bedre de dystre utsiktene.

LES OGSÅ: Krever at «Hørtte» flyttes: – Jeg er redd for å bli syk og få kreft 

Kreftforeningen har et mål om å samle inn 45 millioner kroner under årets aksjon, og Ryel har derfor en klar oppfordring til alle:

– Ta godt imot våre bøssebærere og støtt opp om Krafttak mot kreft! Du kan bidra til at flere kan få den aller beste følelsen i livet.

Fakta: Krafttaket

Hvert år får nærmere 34. 000 nordmenn kreft. Det vil si at over 90 personer får en

kreftdiagnose hver dag. I Vestfold rammes cirka 1.800 personer.

Kreftforskning har bidratt til at syv av ti nordmenn overlever kreft, og blant noen kreftformer overlever så mange som ni av ti.

Bare to av ti overlever lunge-, galleblære-, lever- og spiserørskreft og mindre enn én av ti overlever bukspyttkjertelkreft. Derfor trengs det mer forskning på disse kreftformene.

Krafttak mot kreft blir gjennomført for 14. år på rad.

I årets aksjon samler vi inn penger til forskning for at flere skal overleve kreftformene som i

dag har høy dødelighet, samt at de som rammes skal få gode tilbud og oppfølging.

Over 20.000 bøssebærere vil besøke norske hjem i aksjonsukene.

I Vestfold vil 1.700 bøssebærere fra 13 skoler være i aksjon.

Artikkeltags