Bjørn «tar en for laget»

Åpen: Bjørn Nymoen står fram om prostataproblematikk, noe mange tusen menn opplever årlig. Foto: Joakim Teveldal

Åpen: Bjørn Nymoen står fram om prostataproblematikk, noe mange tusen menn opplever årlig. Foto: Joakim Teveldal

Bjørn angrer på at han ikke var tidligere ute med det alle menn bør gjøre.

DEL

MeningerHvorfor vil ikke menn ...? Det er et viktig spørsmål Bjørn Nymoen stiller, samtidig som han oppfordrer til nettopp det, å ville når du egentlig må. For tall og statistikk taler mot oss. Undertegnede har lest et sted at sjansen for å bli rammet av prostatakreft er i prosent lik din alder.

Ja, da bør vi voksne menn være vårt ansvar bevisst, både for egen del og for de rundt oss. Å være enda tidligere ute å sjekke, er noe Bjørn tenker på etter det han selv har opplevd.

LES OGSÅ: Kort etter at Gertruud la ut stillingen, begynte det å ringe i telefonen 

Når statistikken viser at ett av tre nye krefttilfeller blant menn er prostatakreft, så er det ingen grunn til å stikke hodet i sanden. Med prosenter og alder i bakhodet, viser også tallene at en av sju av oss vil få påvist prostatakreft innen vi har fylt 75 år. Det har vært en firedobling av tilfeller av prostatakreft siden 1950-tallet, og dette har blant annet med bedre måleverktøy å gjøre, samt at vi som befolkning stadig blir eldre. Men innføring av PSA-måling ved blodprøve har gjort det enklere å oppdage negative endringer tidlig.

For ordens skyld: Prostatakreft er en kreftform som oppstår i blærehalskjertelen eller prostata, som sitter like under urinblæren hos menn, og det ble registrert 4.983 tilfeller i 2017.

Det forteller at Bjørn Nymoen langt ifra er alene om diagnose, behandling og ettervirkninger. Men, som han sier: flere bør la seg sjekke for å være tidligst mulig ute, dersom verdiene er for høye. En legesjekk er ikke høydepunktet på dagen, men fort gjort, det kan redde liv og hindre mye plager.

LES OGSÅ: For første gang gir foreningen støtte til kommunen: – Dette kan gjøre en veldig forskjell 

Med sin historie tar Bjørn «en for laget» på vegne av oss gutta.

Artikkeltags