Åpenhet kan redde liv

Høie: Finn Johnsen hilste på helseminister Bent Høie på sykehjemmet. Arkivfoto: Jarl Rehn-Erichsen

Høie: Finn Johnsen hilste på helseminister Bent Høie på sykehjemmet. Arkivfoto: Jarl Rehn-Erichsen

Det er på tide at kunder og pasienter får vite mer om hva som skjer til hvilken pris bak legemiddelprodusentenes lukkede dører.

DEL

MeningerVerdens helseforsamling har tatt grep for større åpenhet om priser på legemidler.

Verdens helseforsamling (WHO) har med sine 194 medlemsland vedtatt en resolusjon som skal bidra til mer åpenhet i markedene for legemidler. Og Norge har deltatt aktivt i forhandlingene og tatt til orde for åpenhet både om legemiddelpriser, kostnader og forskningsresultat.

LES Modige Christoffer (27) forteller en viktig historie 

En utvikling til det positive for pasienter som trenger kostbare medisiner, og noe som helseminister Bent Høie applauderer.

Prisene på nye legemidler har økt betraktelig de siste årene. Dette svekker pasientenes tilgang til disse legemidlene. Samtidig spiller legemiddelindustrien på mulighetene for å ta ulike priser i ulike land.

Men uten at det kan dokumenteres betyr dette trolig at Norge med sine oljemilliarder må betale en skyhøy pris for medisiner til sine pasienter. Slik ordningen til nå har vært har produsentene kunne operert med skjulte rabatter, slik at det er vanskelig å få reell innsikt i hva andre land betaler.

LES Ikke organiser bort frivilligheten! 

En endring er bra. Det er på tide at noe skjer.

Men dette er en resolusjon. Og trolig er det et stykke fram for å få teori over til handling. Tidligere har det som kalles Beslutningsforum sagt ja til innføring av legemiddelet Spinraza mot sykdommen SMA, men foreløpig bare til personer under 18 år, av kostnadshensyn. Åpenhet om produksjon og priser kan bidra til at flere får denne medisinen og andre kostbare medikamenter.

LES En estetisk skivebom 

Og det skulle bare mangle om ikke dette lar seg løse. Alternativer er det ikke!

Artikkeltags