Helga som ruler i Eidsfoss

Eidsfossfestivalen har alltid vært en suksess, og denne helgen lover arrangørene tidens festival.

DEL

MeningerI det du leser denne lederartikkelen på nett, eller blar opp i papiravisen, så er musikkfestivalen i Eidsfoss i full gang. Ikke før er lydforsterkerne skrudd av og høyttalerne stilnet langs brygga i Holmestrand, før en ny musikkhelg sprer glede og forventning utover Eikeren.

Det er festivaltid så det holder, og denne fredagen og lørdagen er det ildsjelene i Eidsfoss som råder grunnen.

Eidsfoss Musikkforening ble nylig tildelt 250.000 kroner på en tilstelning i Horten i regi av Sparebankstiftelsen DNB, penger som skal gå til ny scene, forhåpentligvis oppført innen festivalstart i 2020. Men noen hundre tusen på bok, blant annet etter en tildeling fra Prosjekt Eidsfoss utvikling i 2018, og en stipulert byggesum på rundt en million kroner, bør dette gå veien hvis politiske vedtak og dugnadsinnsats går hånd i hånd det neste året. En ny utendørsscene hadde vært en flott 30-års presang i jubileumsåret, men det er ikke verst å få åpne en ny scene som 31-åring heller.

Staut, Plumbo, Delivery og Reidar Larsen får dette siste året med gammel scene klare seg med gårsdagens fasiliteter, når de banker løs gjennom musikkfestivalens to dager ved bredden av Eikeren. Gammel eller ny scene, det spiller ingen rolle for publikum. De strømmer til Eidsfoss hvert eneste år, og to dager med musikk, fest og moro skal de ha med seg uansett sceneforhold.

«Gammel eller ny scene, det spiller ingen rolle»

Det er noe eget med stemningen, det spesielle i beliggenhet, og sikkert også tradisjonene for å fylle gressbakken og festplassen med folk. På den måten en kontrast til bybesøket i den nye storkommunen. I Holmestrand var arrangørene skuffet over rundt 600 publikummere på de to hovedkonsertene den siste fredagen og lørdagen, samtidig som over 1.100, som fylte festivalteltet seks ganger, fikk med seg forestillingene til Byteateret. Arrangørene varsler allerede nye grep neste år.

Lavere billettpriser på de store konsertene er nevnt som et mulig tiltak for å lokke flere til scenekanten. Større band med navn langt utover Holmestrand kan også være aktuelt. Å satse med begge beina, som festivalleder Stig Atle Vange kaller det.

LES Kulturfestivalen evalueres: – Vi må kanskje tørre å satse større neste år 

til Eidsfoss i helgen venter arrangørene nesten mer mennesker enn de kan få plass til.–Vi slår på stortromma, sier Runar Hermansen i Eidsfoss Musikkforening til Jarlsberg i torsdagens avis. Han ser for seg tidenes festival i 30-årsjubelen.

Torsdag var det allerede solgt nær 700 billetter, og Hermansen ville ikke bli overrasket om de to festivaldagene passerte 1.500 solgte billetter. Valdres svar på Hellbillies og Plumbo, mener de er det som skal til for suksess.

Artikkeltags