Glad for at Nav snudde

Skrekkeksempel fra kjøkken: Slik kan det se ut etter en brann på et kjøkken. Komfyrvakt kan redde situasjonen før den oppstår. Foto: Tryg Forsikring

Skrekkeksempel fra kjøkken: Slik kan det se ut etter en brann på et kjøkken. Komfyrvakt kan redde situasjonen før den oppstår. Foto: Tryg Forsikring

Artikkelen er over 1 år gammel

Tryg Forsikring er tilfreds med at Nav har snudd i saken om å slutte å tilby komfyrvakt som brannforebyggende hjelpemiddel for eldre og andre risikoutsatte grupper.

DEL

Holmestrand: – Vi er glade for at Nav har revurdert dette og nå vil fortsette å tilby komfyrvakt til personer med nedsatt funksjonsevne, sier Espen Opedal, leder i Tryg Forsikring.

Tre av fire

Tre av fire som omkommer i branner tilhører risikoutsatte grupper og nær halvparten av alle brannutrykninger til boliger skyldes komfyrbranner.

– Personer over 70 år har fire til fem ganger høyere risiko for å omkomme i brann sammenlignet med resten av befolkningen, sier han.

Kutter automatisk

Årlig bestiller Nav vel 8.000 komfyrvakter som et hjelpemiddel mennesker med nedsatt funksjonsevne kan søke om å få eller låne, dekket av Folketrygden. Undersøkelser viser at kun én av fem husstander har komfyrvakt.

– Med en komfyrvakt kuttes strømmen automatisk dersom det er fare for brann. Det er et effektivt hjelpemiddel for spesielt eldre og pleietrengende med nedsatt funksjonsevne. Når så mange i risikogruppen omkommer i brann er det riktig og viktig at disse fremdeles kan tilbys komfyrvakter gratis via hjelpemiddelsentralen, sier han.

Redder liv

I fjor omkom 39 mennesker i brann i Norge. Kostnadene for forsikringsbransjen ved brann i 2018 var over fem milliarder kroner, viser tall fra Finans Norge.

LES OGSÅ: Vestfold har fått redningsdykkerteam 

– Kostnadene ved branner er store, mange boliger blir totalskadd. I tillegg blir mange hundre personer fysisk skadet i bygningsbranner hvert år. Komfyrvakt er en av de viktigste nyskapninger innen brannsikkerhet. I tillegg til røykvarslere er komfyrvakt en rimelig livsforsikring alle bør ha, sier Opedal.

To år til

Nav har besluttet å fortsette med ordningen i to år til. Personer med behov for komfyrvakt kan søke om å få det dekket av folketrygden. Tilbudet er spesielt rettet mot personer med varig nedsatt funksjonsevne.

LES OGSÅ: Nå er komfyrvakten på plass 

 

Artikkeltags