Den lokale sjakklubben har hatt god rekruttering av barn etter at sjakkfeberen bredte seg i fjor. Kanskje derfor humrer mange på biblioteket når Bård Vegar Solhjell beskriver følelsen av å bli overspilt av en guttunge.

– Sjakkpartier mot barn er marerittaktig, istemmer Hans Olav Lahlum. Han forteller så om hvordan en 11 år gammel motstander av ham brast i gråt fordi han tvang fram remis (uavgjort, journ.anm.) ved å vise til en regel gutten ikke kjente til.

Det er tirsdag kveld på Holmestrand bibliotek. Sjakk-VM i Sotsjy, med ny duell mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand, er rett rundt hjørnet. Bak et bord i annen etasje er sjakk-kommentator Lahlum, sjakkbok-forfatter Solhjell og biblioteksjef og sjakklubb-leder Richard Madsen i livlig passiar.

På hjemmebane

Alle sitteplassene er tatt. Et tredvetalls interesserte lyttere – nesten bare menn – er kommet for å få med seg arrangementet i regi av Litteraturuka i Vestfold. Mange av tilhørerne er å finne på samme sted på onsdagskveldene, når de møtes over sjakkbrettene.

– Det er sjelden det kommer så mange menn på arrangementene våre, skryter biblioteksjef Madsen.

– Og så få kvinner, skyter Lahlum inn.

Madsen loser samtalen framover. Ikke at Lahlum og Solhjell har vanskeligheter med å snakke om favorittemaet fra en mengde ulike vinkler. Solhjell tar tilhørerne med på en reise fra starten i Persia for 1.500 år siden, via «tidenes kamp» i 1972 – med Fischer mot Spasskij som symbol på den kalde krigen – til fjorårets store oppblomstring.

De er skjønt enige om at sjakk er et spill for alle, uansett alder.

– Sjakk er et spill hvor en mus kan svømme og en elefant kan drukne, sier Lahlum, og siterer et indisk ordtak.

Vil ha sjakk i skolen

Solhjell, som kanskje er best kjent som SV-nestleder, tar til orde for å gjeninnføre sjakk som valgfag i norsk skole.

– I mange land har dette forbedret både resultater og læringsmiljø, argumenterer han.

Ekspertene må svare på om Magnus slår Anand i år igjen.

– Ja, tror både Lahlum og Solhjell. – Fordi Magnus er den beste spilleren, og det vet de begge to, utdyper Lahlum.

Hyllet kretsmesterne

Jens Ingebretsen (10) og Aleksander Emil Nersveen (11) sørget lørdag for at Holmestrand sjakklubb tok hjem seieren i to av seks klasser under kretsmesterskapet for barn og ungdom i Larvik.

– Gratulerer så mye. Så gøy at dere satser på sjakk, sa sjakkbok-forfatter Bård Vegar Solhjell imponert da han hørte om vinnerne.

– Sjakk er gøy. Det gir mentale utfordringer og har så mange muligheter, sa Aleksander.

Bitt av basillen

Som mange andre er han blitt bitt av basillen det siste året. Begge to spiller sjakk nesten hver dag, og trivdes godt i møte med sjakk-kjendisene Solhjell og Lahlum.

– Det var interessant å høre på. Særlig likte jeg historien om 11-åringen som ikke ville ha remis mot Lahlum, sa Jens.

Sjakk og politikk

– Jeg likte historien om hvor mye sjakk har hatt med politikk å gjøre. Den kampen mellom amerikaneren og russeren midt i den kalde krigen hørtes spennende ut, sa Nersveen.

Neste uke tar gutta turen til Stavanger for å delta i NM for barn og unge. Trolig skal de også følge nøye med på VM.