– Nå er det på tide å ta Hvittingfoss hjem til Vestfold

VIL "HJEM": Odd Mortensen, Frp-politiker og Hvittingfoss-patriot, mener bygdebyen nå bør ta skrittet "hjem" til Holmestrand kommune.

VIL "HJEM": Odd Mortensen, Frp-politiker og Hvittingfoss-patriot, mener bygdebyen nå bør ta skrittet "hjem" til Holmestrand kommune. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Odd Mortensen ser mange grunner til at hjembygda hans bør bytte kommunetilhørighet og gå inn i nye Holmestrand.

DEL

HVITTINGFOSS: – Det er ikke Holmestrand som venter på et signal fra Hvittingfoss. Slik jeg ser det, er det vi som venter på et signal fra Holmestrand.

Odd Mortensen, lokalpolitiker (FrP) og utvalgsleder i Kongsberg kommune, viser til påstanden Inger Christensen kom med i forrige uke om at Fellesnemnda i Holmestrand og Hof venter på et signal fra Hvittingfoss før de kan begynne å jobbe med en eventuell grenseutredning som tar bygdebyen inn i den nye og større kommunen.

LES OGSÅ: Lae vil snakke nye grenser med kommunene

– Mange ønsker dette

Allerede høsten 2014 tok hans politiker-kollega Anne Berger (Sp) opp spørsmålet om overflytting til Holmestrand og Hof (ekstern lenke).

– Et enstemmig formannskap ga tilslutning til at rådmannen skulle se på dette sammen med Holmestrand og Hof. Men fra Holmestrand var da beskjeden at vi måtte vente til deres sonderinger var ferdige. Det er de nå, og da håper jeg at de vil banke på døra, for eksempel ved å gjennomføre en spørreundersøkelse, sier Mortensen.

– Gjør de det, tror jeg de vil se at mange i Hvittingfoss ønsker å bli en del av en ny kommune med Holmestrand og Hof, legger han til.

LES OGSÅ: Kongen ga sitt ja til den nye kommunen

LAV TILHØRIGHET: Hvittingfossingene har ifølge en Nivi-undersøkelse fra i fjor Norges laveste grad av tilhørighet til egen kommune.

LAV TILHØRIGHET: Hvittingfossingene har ifølge en Nivi-undersøkelse fra i fjor Norges laveste grad av tilhørighet til egen kommune.

Tilhørighet

– Hvittingfoss har alltid sett mer til Vestfold enn oppover til Kongsberg by, hevder Mortensen.

Tidligere lokalpolitiker og Jarlsberg-redaktør Karsten Vennerød har tidligere gitt uttrykk for det samme.

Mortensen viser til at Hvittingfoss tilhører Vestfold idrettskrets, at mange derfra pendler til jobb i Holmestrand og andre steder i Vestfold, og samarbeid på områder som brannvesen og musikkorps. Ifølge Mortensen har stedet også tidligere tilhørt Vestfold fylke, uten at vi har lyktes med å få klarhet i dette.

– Hvittingfossinger har alltid følt seg stemoderlig behandlet av Kongsberg. Vi har mye kortere vei til Holmestrand by og har også langt mer til felles med småstedene i Holmestrand og Hof enn med en stor industriby, sier han videre.

En innbyggerundersøkelse viste i fjor at hvittingfossingene har landets laveste tilhørighet til egen kommune og at et flertall av hvittingfossingene mener en grensejustering bør vurderes.

– Nå er det på tide å ta Hvittingfoss hjem til Vestfold, sier Mortensen, som for øvrig selv er født på Holmestrand sykehus men regner seg som fjerde generasjon hvittingfossing.

Misliker eiendomsskatt

Han ser også økonomiske grunner til å bytte kommune: Mens Kongsberg har innført eiendomsskatt på "alt" (ekstern lenke), har Holmestrand vedtatt å avvikle eiendomsskatt innen sammenslåingen med Hof er et faktum.

– Eiendomsskatt er tjuveri, synes Frp-politikeren.

– Regjeringen har vedtatt at kommunene skal se på mer hensiktsmessige grenser, og vi har også kommunalt vedtak på det. Av respekt for vedtakene, håper jeg denne tråden følges til mål og at folket blir hørt, avslutter han.

Blir gjerne større

– Dette er interessante opplysninger, sier Inger Christensen, sekretær i Fellesnemnda. Hun legger til at rådmannen foreløpig ikke har fått bestilling fra politikerne om at dette skal tas opp. Skrivefristen til neste møte i april er ute.

UTVIDELSE: – Vi er veldig åpne for å bli flere, men kan ikke bare ta oss til rette, sier Hof-ordfører Mette Måge Olsen (Ap).

UTVIDELSE: – Vi er veldig åpne for å bli flere, men kan ikke bare ta oss til rette, sier Hof-ordfører Mette Måge Olsen (Ap). Foto:

– 14.000 er fortsatt en liten kommune, så at vi kan bli litt større er vi veldig åpne for, sier Hof-ordfører Mette Måge Olsen (Ap).

Hun minner om at Hof-politikerne satte opp utredning av grensejustering mot Hvittingfoss som et punkt i avtalen med Holmestrand.

– Men vi kan jo ikke bare ta oss til rette. Vi må ha et henvendelse fra det politiske miljøet i Kongsberg. Både Mortensen og Anne Berger sitter i en posisjon til å ta det opp, sier hun.

– Jeg har ikke fått noen henvendelser om dette. At to politikere ønsker dette blir litt tynt. Hvis Kongsberg kommune har vedtak på dette, synes jeg det er rart at vi ikke har fått noen henvendelse, legger hun til.

Fra Holmestrand-ordfører Alf Johan Svele (H) kommer liknende toner.

– Fellesnemnda skal forholde seg til Hvittingfoss dersom det skulle skje noe, men jeg har ikke oppfattet det slik at vi skal gjøre noe fremstøt overfor Kongsberg. Hvis det er stor interesse for dette i Hvittingfoss, så bør politikerne der ta det opp i Kongsberg kommune. Vi har gjort fremstøt overfor deler av Re, men det er fordi jeg som ordfører har fått mange henvendelser fra innbyggere derfra, forklarer Svele.

Artikkeltags