Monica er én av 95 som stiller opp for Hof Toppers: – Det er viktig at deltakerne får en «dytt» på veien

Saft: Monica Grønvold sørger for forfriskninger til deltakerne.

Saft: Monica Grønvold sørger for forfriskninger til deltakerne.

Det er et lite jubileum i år for ekteparet Monica og Bent Grønvold. For tiende gang er de frivillige på sykkelparkeringen ved Djupdalstjern.

DEL

HOF: – Vanligvis er vi tre voksne og to ungdommer ved Djupedalstjern. Vi har med oss bjeller, heier og skriker. Det er viktig at deltakerne får en «dytt» på veien mot den fjerde av åtte topper, smiler Monica.

Hun tror at denne toppen er kjent for mye godt humør, og selv om noen av syklistene kan være vanskelige å kjenne under sykkelhjelmer og sølesprut, så begynner de å bli på fornavn med mange gjengangere. Særlig de lokale deltakerne.

11. året i år

– Vi var ikke med det første året, men i år jubilerer vi, sier hun, med et godt tak i ektemannen Bent.

De er to av de 95 frivillige som stiller opp for Hof Toppers i år.

– Det har blitt en tradisjon, og vi synes det er morsomt, samt at det er en viktig jobb vi gjør for idrettslaget, sier Monica.

En dugnadsinnsats for Hof Toppers betyr vanligvis en ti-timers økt, fra 08.00 om morran til cirka klokken 18.00, har hun erfaring for.

– Stort sett har vi vært heldige med været, det ser kanskje litt mørkere ut i år, det betyr i såfall glatte steiner og større sjanse for skader. Førstehjelpsutstyr har vi, men skjer noe alvorlig må vi ringe Røde Kors sine folk ved skolen, sier hun.

(Saken fortsetter under bildet)

Sykkelparkering: Bent Grønvold har kontroll på sykkelparkeringen før løping mot toppen ved Djupedalstjern, slik at det ikke blir noe kluss i vekslingen mellom sykling og løping. Monica og Bent Grønvold er to av 95 frivillige i år. Begge foto: Privat

Sykkelparkering: Bent Grønvold har kontroll på sykkelparkeringen før løping mot toppen ved Djupedalstjern, slik at det ikke blir noe kluss i vekslingen mellom sykling og løping. Monica og Bent Grønvold er to av 95 frivillige i år. Begge foto: Privat

225 til nå

Torsdag formiddag er det påmeldt 225. Arrangementsleder Tom Arne Akerholt håper på rundt 260. Rekord blir det dermed ikke.

LES Hof Toppers - åpner for el-sykkel 

– Jeg har fått bekreftet at Frank Løke i år stiller på den lengste distansen, åtte topper, som består av 74 kilometer på sykkel, 16,5 kilometer løping og 2.890 høydemeter. Han har jo de to foregående år vært med på Løke Challenge sammen med flere andre kjendiser, og for tre år siden deltok han på 75 kilometer Ultra, sier Akerholt.

– Det er ikke i tvil om at Frank går for seier på den tøffeste distansen til lørdag, men det er nok flere på startstreken som ønsker å slå Løke, sier han.

Akerholt kan fortelle at åtte topper ikke skiller seg så dramatisk mye fra ti topper. Antall kilometer på sykkel og høydemeter blir det samme, men det blir mellom sju og åtte kilometer kortere å løpe.

Fahed trener for Hof Toppers

Hof Toppers Duathlon, kombinerer sykling og løping. Syriske Fahed debuterer med tre topper.

Fahed skal opp og ned Stordalen, Hammerborgåsen, Ravnåskollen og tilbake til Hofhallen. 28 kilometer på sykkel, 6 kilometer løping og 690 meter høydeforskjell.

– Å delta er jo ikke gratis og en må også ha en ordentlig sykkel, er  Audun Follerås og Tom Arne Akerholt, arrangementsleder i Hof Toppers enige om.

I år ble de oppmerksomme på at lag i Holmestrand og Sande kunne presentere sine ideer inn under arrangementsserien #20 til 2020 for å markere kommunesammenslåingen.

Hof Idrettslag og Frivilligsentralen i Sande så dette som mulighet for å få flere med på et fysisk og ikke minst sosialt arrangement.

Gruppetrening

Treningssenteret HT-club i Holmestrand tok på seg oppgaven om å trene en gruppe, og gjøre dem klare for start.

Fahed får låne sykkelen fra Jørgen Sælø, daglig leder og personlig trener i HT-club.

– Sykkelen må tilpasses beinlengde og sitteposisjon. Tre topper er tøft nok, så da skal det ikke være vondt å sykle i tillegg, sier Sælø.

– Fahed får også sykkelhansker. De er ikke bare for å se fancy ut, men når en tryner på grus gjør det slett ikke så vondt, forklarer han.

Fahed gleder seg, selv om han ikke helt vet hva han går til.

– Jeg liker å være aktiv og har spilt fotball siden jeg var fem år. Nå spiller jeg i Sande IL, sier han.

Fahed kom til Norge som 13-åring. Han forteller at han rømte fra krigen i Syria og at han, mora og lillebroren på to år, gikk hele veien fra Tyrkia til Norge til fots.

I Sande ble de møtt av frivillige fra Sande frivilligsentral som hadde ordnet med møbler til en leilighet og klær.

– Jeg fikk masse hjelp fra de frivillige den gangen, sier en sykkelklar Fahed.

Cirka ti deltakere

Via årets samarbeidspart, Kirkens Bymisjon, stiller det cirka ti deltakere. Akerholt håper på en god slump med penger til bymisjonen lokalt.

Toppers avsluttes med «After Toppers» på Hof Kro & Kaffe lørdag kveld, hvor Vise Menn spiller.

LES Endelig er det klart for Hof Toppers – og det er takket være de frivillige 

Artikkeltags