Vi skulle så optimistisk få minst 200 nye arbeidsplasser i et nytt fengsel på Grelland. Nå kan vi miste minst 100, når eller hvis, Hof fengsel får beskjed om å låse porten fra utsiden.

LES OGSÅ: Hof fengsel truet av nedleggelse: – Dette er galskap! 

For å gå til det skrittet å slokke lyset og stenge porten i Hof gir store negative ringvirkninger for kommune og tettsted. Hvis arbeidsplassen for 50, og soningsstedet for 100 plutselig blir liggende øde, rammer det også i ukjent omfang. For ringvirkningene blir store.

En virksomhet som et fengsel er et lite minisamfunn i samfunnet, og handler om veldig mange og mye for å få de daglige hjulene til å gå rundt.

Det er også et paradoks at når endelig Prestegårdshagan skal gå fra tegnebrett til nye boliger, og en utvikling både i virksomheter og befolkning, så kan en av de største arbeidsplassene i Hof, og nabo til det nye byggefeltet, bli lagt ned.

LES OGSÅ: Holmestrand-kvinne må i fengsel for amfetaminbruk 

Heldigvis mobiliseres det fra politisk hold. Og det er også gode argumenter for fortsatt drift. Det virker som en for enkel løsning, at det som var tusenvis i soningskø for få år tilbake, plutselig skal løses ved elektronisk brikke og nedleggelse av en rekke fengsler. Men politikere og fagfolk har møtt veggen før i fengselssaker.

De har rett og slett ikke blitt hørt fra Oslo.

LES OGSÅ: – Nå må vi mobilisere 

Det eneste som er sikkert akkurat nå er at situasjonen er veldig usikker, uansett om regjeringen er rød eller blå når statsbudsjettet for 2019 skal bankes igjennom i Stortinget.