Gå til sidens hovedinnhold

Denne vaksinen er gratis - og nei, du får ikke ME av den

Artikkelen er over 4 år gammel

Nå får kvinner født i 1991 og seinere tilbud om gratis vaksine mot HPV-viruset, som kan føre til livmorhalskreft. Men hvilke symptomer kan man egentlig få av vaksinen?

(Tønsbergs Blad)

HPV-vaksinen som nå tilbys til unge kvinner beskytter mot HPV 16 og 18, som er årsak til 70 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft. Årlig får 300 kvinner livmorhalskreft ifølge Folkehelseinstituttet, og av disse dør 70 stykker av sykdommen. Likevel er flere kvinner skeptiske til å ta HPV-vaksinen fordi det går rykter om at vaksinen kan gi alvorlige bivirkninger.

Blant de bivirkningene det sies at man kan få finner man det kroniske utmattelsessyndromet ME og POTS, som er en sykdom som symptomer som blodtrykksfall, svimmelhet med besvimelser og stigende hjertefrekvens når pasienten reiser seg fra liggende til stående stilling. Men er det egentlig noe hold i disse ryktene?

– De vanligste bivirkningene er at man kan få en lokalreaksjon der vaksinen er satt, kvalme, hodepine, og eventuelt feber, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl i Folkehelseinstituttet. 

Disse symptomene kommer kort tid etter vaksinasjon, og varer få dager.

Hun forteller at av alvorlige bivirkninger er det noen få som kan få en allergisk reaksjon. Noen kan også besvime, og det kan være farlig fordi de kan falle å slå seg.

– Det er gjort store studier for å avklare om HPV-vaksinen kan gi autoimmune sykdommer som for eksempel leddgikt, tarmsykdom eller multippel sklerose, i tillegg til for eksempel blodpropp, men det er ingen holdepunkt for at vaksinen kan forårsake eller øke risiko for slike sykdommer, sier Greve-Isdahl.

LES OGSÅ: Disse får gratis HPV-vaksine fra 1. november

Ingen sammenheng mellom vaksinen og ME

I Danmark trodde man er en periode at vaksinen førte til POTS. 85 prosent av dem som får denne sykdommen er jenter.

– En ny studie viste derimot at mange av jentene som fikk denne diagnosen hadde hatt hyppigere legebesøk også før vaksinen, som kan tyde på symptomer på sykdommen før de ble vaksinert, sier Greve-Isdahl.

En studie fra England så på HPV-vaksinen og om det var sammenheng med utvikling av ME og her fant de heller ingen sammenheng.

Greve-Isdahl forteller at personer som har tatt en vaksine og som i ettertid blir syke ofte vil tenke at det er en sammenheng mellom vaksinen og sykdommen.

– Noen ganger rapporteres det om bivirkninger mange år etter vaksinen, men det er vanligvis for lang tid i etterkant til at det har sammenheng med vaksinen, og symptomene har ofte andre forklaringer, sier hun.

LES OGSÅ: (+) Nøtterøy bruker mer penger på helsesektoren neste år

Gutter bør også få vaksine

Tjenesteleder Sonia Wigenstam ved Helse, barn og ung i Tønsberg kommune er positiv til vaksinen, og er glad den endelig blir tilbudt gratis til kvinner født i 1991 og seinere.

– Virkningen av vaksinen er mye bedre enn vi først trodde, så dette er et kjempegodt tilbud, forteller hun.

Wigenstam forteller at det ut ifra de som har fått vaksinen bare er en promille som har rapportert inn alvorlige bivirkninger, og ifølge Legemiddelverket har 60 stykker ut av 170 000 HPV-vaksinerte jenter fått bivirkninger.

Hun forteller at HPV-vaksinen er den beste beskyttelsen mot viruset, som ofte smitter gjennom sex. Kondomer beskytter bare mellom 50 og 70 prosent.

– Jeg håper at så mange jenter som mulig benytter seg av gratistilbudet, og jeg skulle gjerne sett at menn fikk tilbud om gratis vaksine også for å begrense HPV-smitten, sier hun.

LES OGSÅ: (+) Odd kjøpte genser på salg. Da han kikket under prislappen følte han seg lurt

Kommentarer til denne saken