Guttefirma vil vokse på kurs

Lederne Thor Ambjørn Kjeldaas (fra venstre), Jarle Elvestad og Rita Heischmann fra Kjeldaas as åpner seg for Ranveig R. Saaghus på lederkurs.	Begge foto: Magnus Erlingsen

Lederne Thor Ambjørn Kjeldaas (fra venstre), Jarle Elvestad og Rita Heischmann fra Kjeldaas as åpner seg for Ranveig R. Saaghus på lederkurs. Begge foto: Magnus Erlingsen

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Anleggsfirmaet Kjeldaas investerer tid og penger i å kurse 14 ledere. Det mener de gir resultater på bunnlinjen.

DEL

12 menn og to kvinner fra anleggsfirmaet Kjeldaas sitter i en sofa på Bentsrud. Tilsynelatende er de fjernt fra hverdagen med grøftegraving og asfaltlegging. Men de fjorten – ledere på alle nivåer – er i lokalene til kursfirmaet Saaghus i Holmestrand for å bli bedre på det de gjør der ute.

– Blir du for «husvarm» blir det lite utvikling, sier daglig leder Thor Ambjørn Kjeldaas.

Stor vekst

Firmaet han driver har økt sin omsetning jevnt og trutt de siste årene – fra 16 millioner kroner i 2009 til drøye 135 millioner i fjor. Det innebærer mange nye blant de nå 42 ansatte – og mange unge og uerfarne ledere.

En av dem er formann Tommy Kverndalen, som har ett års fartstid i Sande-firmaet. Han er på sitt første lederkurs.

– Dette er uvanlig i bransjen, men jeg merker at kollegene er nysgjerrige på det jeg forteller herfra, sier han.

Maskulint miljø

Også ifølge kursleder Ranveig R. Saaghus er det uvanlig at firmaer i anleggsbransjen velger å satse tid og penger på lederutvikling. Det inntrykket deler Kjeldaas.

Det kan handle om vaner.

– Anleggsbransjen er et maskulint miljø hvor mange kanskje ikke er vant til å tenke i de baner. Jeg tror nok mange har stusset litt og lurt på hva vi holder på med, sier sjefen.

Kurset består av fire hele dager med undervisning og gruppesamtaler om ledelse, samt fem individuelle samtaler.

Åpner seg

Åpenhet er et viktig stikkord. Lederne tvinges til å se inn i seg selv – og fortelle hva de mener om styrker og utfordringer hos de andre.

– Uten unntak er alle lederne veldig flinke til å åpne seg, og vi blir kjent på en helt annen måte. Det syns tydelig på enkelte at det har hatt stor effekt, sier Kjeldaas.

Økonomisjef Rita Heischmann jobber tett med de andre lederne, og skriver gjerne under på det Kjeldaas sier.

– Jeg har ikke sett på meg selv som noen leder. Men jeg har nå innsett at jeg er en leder for ledergruppa. Det gjorde at jeg blomstret opp og føler mer ansvar. Nå kommuniserer jeg på en annen måte, sier hun.

Også prosjektleder Jarle Elvestad, som nylig kom fra stilling i Peab, føler seg annerledes etter noen kursdager.

– Som ny i firmaet, har jeg fått en «flyingstart». Vi åpner oss automatisk her, sier han.

Vil lønne seg

Det er tydelig at dagene på kurs hjelper på trivselen. Men merkes det på bunnlinjen?

– Det er jeg overbevist om. Ellers ville jeg aldri begynt med dette, svarer Thor Ambjørn Kjeldaas, som kaller prisen «en betydelig sum».

– Å investere i mennesker, at de føler seg verdsatt og videreutvikles, det tror jeg er viktig på alle måter, avslutter han.

Artikkeltags