De seks liggesyklene - velomobilene - vakte oppsikt i Holmestrand da de lydløst gled gjennom gatene på vei mot en rast på Fredag. Forbipasserende lurte på om det var bananer, badekar, gamle racerbiler eller vingeløse fly på hjul.

I liggesyklene lå velomobilister fra Danmark, Nederland, Storbritannia og Hvarnes, på vei til velomobil-treff i Oslo. Der skal de møtte tolv andre, og sammen sykle til Berlin.

Hygge og trening

Bjørn Lunde fra Hvarnes forteller at de møttes via en Facebook-gruppe for likesinnede og at de jevnlig er på lange turer sammen.

– Vi sykler i gjennomsnitt 15 mil om dagen, men ser treningen mest som en hyggelig bieffekt. Vi har det veldig hyggelig underveis, sa Lunde, som har hatt velomobil i tre år.

Mulig verdensrekord

John Highet har syklet helt fra London, via to ferjer. Han kan fortelle at det bare finnes seks slike i hele Storbritannia.

– Jeg syklet gjennom sentrum av London, og det virket som alle tok fram kameraene. Denne er nok verdens mest fotograferte sykkel, sier han.

Han priser ferieformen.

– Jeg er lei av flyplasser og å fly, og liker å holde meg i form, så dette er perfekt, sier han.

– Dessuten er det billig, for den teller som sykkel på ferjer og jeg kan parkere overalt, legger han til.

Behagelig

I Nederland er velomobiler mer vanlig. Der skal det være 2.000 av dem.

– I forhold til en vanlig sykkel, er disse veldig komfortable å sykle i. Jeg sykler 44 kilometer til jobb i denne hver dag, kan Peter Beijes fra Spakenburg utenfor Amsterdam fortelle.