HOLMESTRAND: Som Holmestrand Maraton-gründer Tomas Pinås tidligere har uttalt: Det viktigste med arrangementet er å få folk opp av sofaen og dermed sørge for bedre helse. NRKs kommentator Jann Post er en som har klart det til gagns. For tre år siden veide han 100 kilo. Sist høst løp han Chicago Marathon på 2.37.21, og kvalifiserer dermed som eliteløper.

Rask løype

Nå trener han seks ganger i uka. Som del av sesongoppkjøringen tar han turen innom Holmestrand for å gjennomføre halvmaraton på den store løpsdagen 5. april.

– Jeg tar det som en test på løpeformen etter vinteren. Jeg har hørt at de legger opp til en rask løype nede i byen i år og gleder meg, sier Post til Jarlsberg.

– Var litt slapp

Post drev med orienteringsløping tidligere, men merket at vektnåla steg oppover etter hvert som det omflakkende livet som sportskommentator skred fram. Etter en aha-opplevelse i januar 2011, meldte kompanjong Thomas Alsgaard ham på New York Marathon november samme år.

– Jeg var litt slapp noen år. Men etter at Alsgaard meldte meg på brukte jeg det som et mål å løpe mot, forklarer Post.

Og kjærligheten til løpingen er tilbake i full styrke.

– Løping er en veldig ærlig treningsform. Det er deg det går på, du kan ikke skylde på skismøring eller føre, sier sportskommentatoren som er henvist til godstolen under OL-sendingene denne gang. Men hjemme eller borte holdes uansett treningshyppigheten ved like.

– Jeg prioriterer løping og tar meg tid til det. Uansett hvor du er så kan du ta deg en løpetur, enten inne eller utendørs. Du får gjort veldig mye på en time, sier han.

Vil slå persen igjen

En drøy time blir antakelig lengden på form-testen hans i Holmestrand. Persen på halvmaraton er 76 minutter, og Post tror det skal være godt mulig å slå ham på distansen.

Formtoppen skal nås i slutten av septemer.

– 28. september løper jeg Berlin Marathon. Jeg går for å slå persen, forteller han.