Gå til sidens hovedinnhold

Gir Holmestrand museum nytt liv

Artikkelen er over 11 år gammel

Alderen krever sitt, også for Holst-gården i Holmestrand sentrum. Nå er Morten Flannum og Åsmund Hagen i gang med å gi museumsbygningen et liv etter fylte 250 år.

HOLMESTRAND: 1756 er året man regner med at bygningen som huser Holmestrand museum, ble påbegynt. Det var familien Holst som opprinnelig eide bygningen, som inngikk i et større gårdskompleks.

Håper pengene rekker

Allerede i 1933 overtok daværende Holmestrand museumsforening Holst-gården. Siden da har bygningen huset historien for Holmestrand. I sommer har imidlertid museet vært stengt på grunn av ombygningsarbeider. Det er de ekstraordinære sysselsettingspengene fra regjeringen i fjor som har gjort prosjektet mulig.

– Holmestrand museumsforening fikk 400.000 kroner. Etter å ha fått utarbeidet en rapport om tilstanden til bygningen, fant vi ut at vi måtte prioritere grunnmurene, sier leder Tom Amundsen i Holmestrand museumsforening. Han håper at pengene vil rekke til å få en skikkelig istandsetting rundt hele huset. Helt sikker kan han ikke være:

– Det blir stadig oppdaget nye ting etterhvert som de graver unna inntil murene, forteller Amundsen. Han har også planer for en videre restaurering av bygningens 1. etasje, men trenger mer penger for å få til det.

Vann trenger inn

Det er Morten Flannum og Åsmund Hagen som utfører arbeidet på den gamle bygningen. De har også leid inn andre mannskaper som gjør gravejobben.

– Hovedproblemet med bygningen slik den har vært, er at vann har trengt ned i kjelleren. Terrenget omkring bygningen har i årenes løp blitt hevet, slik at kjellervinduene har blitt liggende under bakkenivå. Dermed har vann lettere kunnet trenge inn, opplyser Flannum. For å stanse vannintrengningen er kalksteins-grunnmurene blitt blottlagt. Dette skal legge til rette for en drenering langs veggene. I tillegg skal det bli en kontinuerlig utlufting under huset.

– Vi skal lage ei kilrenne i leira, som drenerer vekk vann. Den eldste delen av bygningen er faktisk best bevart, så de visste hva de gjorde for nærmere 250 år siden, sier Flannum. Også ut mot Rådhusgaten vil han ha tiltak for å stanse vannintrengning, som idag skjer så å si uhindret.

– En nedgravd “kassett”, lik den ved Fattighuset, vil gjøre nytten, sier Flannum.