Gå til sidens hovedinnhold

Freder bykirken?

Artikkelen er over 14 år gammel

Riksantikvaren er i ferd med å vurdere en fredning av Holmestrand kirke, bygd i 1674.

HOLMESTRAND: Kirkekontoret i Holmestrand planlegger nå det videre arbeidet med restaurering av Holmestrand kirke- også kalt KulturYkirken. I den forbindelse blir det samarbeidet tett med Riksantikvaren og Vestfold fylkeskommune.


Ikke fredet

Riksantikvaren har i den forbindelse fått øynene opp for at Holmestrand kirke faktisk ikke er fredet. Dette vil trolig overraske noen.

– Er det ikke merkelig at denne ganske unike kirken ikke er fredet allerede?

– Kirken har et vern allerede, den er oppført blant verneverdige kirker i landet, sier rådgiver Hanna Geiran ved Riksantikvaren i Oslo.


Usikkert når

Hun bekrefter at Riksantikvaren nå vurderer en fredning av Holmestrand kirke.

– Det er ikke konkludert med hensyn til dette. Når en fredning kan være på plass, er ikke mulig å antyde nå. Det er etablert et samarbeid, det er det viktigste. Vi er veldig glade for at det er konkrete planer for å sette kirken istand. Den trenger sårt til en restaurering, sier Geiran.

– Det som først står på kjøreplanen for restaureringen av Holmestrand kirke, er drenering av grunnen under og omkring kirken. Fuktighet har vært et problem ved kirken lenge. Grunnen ved og under kirken er dårlig drenert, noe som både skaper problemer nå og har har skapt store problemer tidligere. Under den store ombyggingen i 1830 ble det vurdert å rive kirken og bygge en helt ny. Det hadde man imidlertid ikke råd til, forteller Geiran.

Ifølge Geiran er Holmestrand kirke en av fire fortsatt eksisterende Y-kirker i Norge.

– Opprinnelig var det åtte slike kirker i Norge. Holmestrand kirke er en av de største Y-kirkene vi har, sier Geiran.

– Det var sjømenn som bygde bykirken, de syntes det var for langt å reise til Botne kirke. Den er en av de få kirker som aldri har vært i privat eie, forteller Tove Miller Sando.

– Det er flott hvis Holmestrand kirke kan bli fredet, men vi håper det fører til at det blir tilført penger fra staten til restaureringen.

Dette sier Edel Haukeland og Tove Miller Sando i Holmestrand menighetsråd, om Riksantikvarens planer om å frede kirken under fjellet.

– Menighetsrådet har arbeidet for å få til dette i lengre tid allerede. Når noe blir fredet følger det gjerne restriksjoner med. Det håper vi ikke vil ramme kirken lokalt, sier Haukeland og Miller Sando.